Harpiks
Fantasien starter her
Print

Hapiks

Harpiks

Her på KREATIT.DK finder du gode råd til, hvordan du kan fjerne harpiks af hænderne igen. 

oprindelse

NÅletræer indeholder meget harpiks. Når vi går en tur i skoven, så kan vi se harpiks sive ud gennem sår og snitflader på nåletræer. Harpiks er en klar eller brunlig, sejtflydende og klæbrig masse. Den dannes i træernes vedde og barken. Så længe den er inde i træet, er den klar, men når den flyder ud og kommer i forbindelse med ilten i luften, så bliver den brunlig.

Harpiks ses også på træer med stenfrugter, som kirsebær, blommer, mirabiel, abrikos og fersken. Her bliver den klæbrige masse kaldt for gummiflåd.

Typer af harpiks

Harpiksen kan deles op i 2. Der er den hårde type, også kaldes for fyrreharpiks. Dernæst er der også bløde harpiks, de såkaldte balsamer i form af canadabalsam.

Anvendelse

Harpik kan læge plantesår.

Harpiks dannes i planterne, ofte som specialiserede væv tæt under overfladen. Dette sejtflydende stof, beskytter planten mod skadedyr og svampe. Det er med til at hindrer en ødelæggende iltning af vævene bag et åben sår.

Efter alder kan de igen deles op i 2 typer. Der findes recente og fossile harpikser, som eksempelvis kopal og rav.

Harpiks har i mange år været anvendt til overfladebeskyttelse i form af lak, mumificering, medicinske og kosmetiske formål som røgelse.

Kunstig harpiks

Efterhånden så har industrien fundet en opskrift på syntetiske erstatninger for de naturlige harpikser og matrialer med lignende fysiske egenskaber, der kan anvendes til fremstilling af plast.

Der bliver også fremstillet kunstig harpis, som typisk bliver brugt til håndbold og andre sportsgrene. Udover at du som håndboldspiller har nemmere ved at kaste og gribe bolde, så er der også større mulighed for at lave smarte tricks. Smarte tricks er med til at gøre spillet sjovere både at udføre og se på som tilskuere.

Afvaskning eller afrensning

Vi har fået harpiks på hænderene i forbindelse med indsamling af grangrene. Det kan også være i forbindelse med vi laver juledekorationer. 

Hænderne klistre og det er næsten umuligt at få af igen.

Smør eller margarine fjerner det let og blidt.

    kreatit.dk
    11568210