Decoupage
Fantasien starter her

Titel: Decoupage eller servietteknik

Kategori: DECOUPAGE

Beskrivelse: Trænger dine gamle ting til et nyt look? Med blomster, dyr og andre motiver kan du give dem et helt nyt udseende. Grunden til at mange også kalder tekniken for servietteknik er at det ofte bruges servietter til at dekorere med. Decoupage eller serviettekni

Decoupage stammer fra 1700-tallet i et forsøg på at imitere de farvestrålende lakarbejde, fra Det Fjerne Østen.

Teknikken går i sin helhed ud på at klistre farvestrålende papirklip på genstandene og dernæst lakere dem. 

Udover servietter kan der også anvendes glansbilleder. Til forskel fra servietter, så vil der fremkomme en lille kant eller ophævet motiv ved anvendelse af glansbilleder.

Det er en god ide at begynde med en lille ting. Der er ingen grænse for, hvilke genstande som kan dekoreres med decoupage - faktisk alt lige fra æsker, rammer og bakker til kommoder og hele vægge. Men begynd med en lille overskuelig ting - fx. en æske eller en bakke - så du ikke tager modet undervejs. Hvis du er utilfreds med den genstandens orginale bundfarve, kan du eventuelt male den først.

Det skal du bruge:

2 sakse. En mellemstor til "råklippe" motivet eller motiverne med og en neglesaks, som er spids nok til, at du derefter kan komme helt ind i hjørnerne.

Vandbaseret lak, fx en god blank gulvlak.  

Lim. Du kan få lim til decoupage i hobbyforretninger.

En pensel til at pensle limen på med eller en lille rulle med håndtag.

Evt. lidt fint sandpapir.

Hvilke motiver kan bruges:

Du har næsten med garanti noget udklipsmateriale liggende som kan bruges. Det kan være ugeblade, magasiner, frimærker, postkort eller gavepapirl, glaspapir, servietter.

Glansbilleder er også ganske nemme at bruge. For det første er de udstansede på forhånd, for det andet har de mange forskellige nostalgiske motiver såsom, engle, blomster.  

Aktionsakataloger med billeder af antikviteter kan være gode, idet de skaber en gammeldags stemning.

Løsrevne tekststykker eller noder kan give en spændende effekt. Brug ikke avispapir, idet sværten har med at tværes ud.

Sørg for at lave en masse udklip - også flere end der er behov for - så du har et stort udvalg, både store og små, når du skal i gang med arbejdet.  

Sådan laver du decoupage

  1. Først skal der klippes, og det kan der gå noget tid med, for det er vigtigt at gøre det omhyggeligt. Start med at råklippe. Det vil sige at vi klipper motiverne ud med en god afstand ind til selve motivet. Nu finder du den lille saks frem og klipper alle motiverne ud meget omhyggeligt. Der må ikke være hvide kanter rundt om motiverne.
  2. Sørg for at den genstand, der skal decouperes, er helt rent - der må ikke være støv eller fedtpletter på. Lim så motiverne på ved at pensle et jævnt lag lim på bagsiden af udklippene. Brug en klud og en lille rulle til at trykke udklippene fast med - de skal være helt glatte. Gnid forsigtigt med neglen langs kanterne for at sikre dig, at de sidder godt fast. Fjern så evt. overskydende lim langs kanterne med en fugtig klud.
  3. Lad decoupagen tørre helt igennem. Laker så til sidst genstanden adskillige gange - det skal være sådan, at du, når du er færdigt, ikke kan mærke overgangene mellem udklippene, når du lader en finger løbe hen over overfladen. Det kan tage et døgn om at tørre mellem hvert lag. Hvis der skulle være små ujævnheder i et af lagene, kan du slibe overflade forsigtig med lidt fint sandpapir før næste ombæring. Smag og behag, men det kan efter min mening være ganske fint med lidt krøllet papir. Nogle gange synes jeg at motiverne kan få lidt spil. 

    kreatit.dk
    11569080