Fantasien

Kreativiteten og fantasien starter her

Tilbage

Titel: Strikkelise

Kategori: Håndarbejde - Strikke - Strikkelise

Beskrivelse: Strikkelise er et lille instrument som mange gange er formet som en lille pige eller en anden sjov figur. Med dette instrument kan du lære dit barn at strikke eller hækle. 

 

Før i tiden kaldte vi det at vi lavede hestetømmer. Det er stort set det samme som fingerstrik og så aligevel ikke helt. 

Strikkelisen kan du også meget nemt selv fremstille. Et stykke rundstok på ca. 10 cm med et hul igennem i midten på langs med rundstokken. Rundstokken skal have en diameter på ca. 3 cm. Jeg kunne forstille mig at det vil være godt hvis det var muligt at kunne pudse hullet i begge ender. Grunden er at garnet vil ellers hænge i. Herefter skal vi have banket 4 stykker kramber i de 4 verdenshjørner. For at hjælpe børnene vil det være en fordel at kramberne ikke er helt lige med bøjer en lille smule udad, væk fra midten. Det er med til at børnene ikke så let mister den ene løkke på bøjlen.    

Vejledning

 

  1.  Start med at trække en tråd igennem midterhullet I strikkelisen. Bemærk det færdigstrikkede arbejde skal komme ud forneden. 
  2.  Læg tråden fra venstre mod højre om en af bøjlerne, så det danner et øje. Fortsæt på samme måde med den næste bøjle, der ligger til venstre for den første, indtil du er hele vejen rundt. Husk at holde den løse tråd forneden på strikkelinen fast, så den ikke løber ud af midterhullet. 
  3.  læg nu tråden på ydersiden af bøjlen, løft øjet over tråden og bøjlen ved hjælp af "strikkepinden" eller en hæklenål. Forsæt på samme måde bøjle for bøjle hele vejen rundt. Drej hele tiden strikkelisen med rundt. (Tips: Hold ikke tråden for stramt, så opnår du det bedste resultat.) 
  4. Træk en gang imellem i tråden, der kommer ud forneden på strikkelisen for at stramme dit strikketøj. 
  5.  Gentag trin 3-4 indtil du er tilfreds med længden af dit arbejde. 
  6.  Afslut arbejdet ved at tage trådløkkerne forsigtigt af de 4 bøjler og træk herpå enden af tråden igennem de 4 løkker. Træk tråden stramt til for at fastgøre afslutningen på strikketøjet. 

 

 

 

(Tips: Når du overvejer, om længden er helt rigige, så skal du huske at tage hensyn til den del af strikketøjet som er usynlig inde i strikkelisen.)

 

Farveskift

 

Ønsker du at skifte farve så skal du blot binde trådene sammen og fortsætte med at strikke.

 

Fremstilling af dyr eller figurer

 

Når du skal fremstille et dyr eller en figur af strikketøjet fra strikkelise. Så er det muligt at anvende den almindelige strikkelisesnor til arme og ben eventuelt hale. Kroppen eller hoveder består af små og store spiraler.

 

Alt efter hvor store disse figurer er så kan hovederne få øjne af perler eller knapper.

 

Tips når du laver ben og arme kan det måske have en sjov effekt at binde en snor omkring snoreren et lille stykke fra enden af armen og benet. Derefter at klippe snoren over så det næsten ser ud som om figuren får hænder og/eller fødder.

 

Fremstilling af tæppe

 

Det er muligt at fremstille et tæppe ved hjælp af strikkelise. Ideen er den at du begynder i midten, og syr strikketøjet sammen i form af en kæmpe spiral. Hvor lang du har behov for at strikke er naturligvis afhængig af hvor stor et tæppe du ønsker. Start med at stikke en meget lang stykke. Med jævne mellemrum vil foreslå at du prøver at samle snoreren sammen til denne spriraltæppe.

 

En anden ide er at fremstille et tæppe bestående af en lang række mindre runde spiraler i forskellige farver. Lidt som patchwork. I stedet for firkanter er tæppet sammensat af en helt masse spiraler, som er syet sammen i 2, 3 eller 4 verdenshjørner alt efter om de sidder i et hjørne eller i kanten eller inde i midten.  

Siden er opdateret den 26-09-2021