De 12 trin - brød
Fantasien starter her

Titel: Brød - de 12 trin

Kategori: BRØD - 12 TRIN
Beskrivelse: Her på KREATIT.DK kan du finde de 12 trin for brød. Brød

Trin 1 - tag alle ingredienserne frem.

For at sire dig at du ikke mangler nogen ingredienser i dejen. Så er det en god ide at starte med at finde alle ingredienser. Er der mange, så kan du med fordel tælle antallet af ingredienser i opskriften og sammenligne med dem der er fundet frem. 

Trin 2 - blandingen og æltning

Start med at læse hele opskriften igennem føst. Nu skal ingredienserne blandes sammen efter opskriften. Når vi har med brød at gøre, så bliver det som regel æltet til sidst.

trin 3 - Hævning

Brødet hæver. Gæren formere sig og trækker gluten ud af melet. Der dannes kuldioxid.

Trin 4 - afgasning (slå dejen ned)

Slå dejen ned og kuldioxiden ud af brødet. Varmen fordeles i brødet. Næringsstofferne bliver spredt, så gæren igen kan tage fat og omdanne noget af stivelsen til sukker.

Trin 5 - Opdeling

Start med at veje dejen. Dejen opdeles i portionsstørrelser. Hvis dejen skal deles kan det gøres på følgende måde:

Del dejen over på midten. Hver af de 2 dejklumper kan igen deles på midten. Dermed foresættes der intil det rigtige antal portioner er opnået. slut så med at veje dem. Da du har vejet dejen til at starte med ved du hvad hver bolle, kurvertbrød eller flytes skal veje.

Hvis antallet er ulige, så kan brødet deles op i eksempelvis 3 dele og så vejes efterfølgende.

Trin 6 - form

Afhængigt af hvilken form det endelig brød skal have, så får brødet en midlertidig form. Det kan enten være en rund kugle, en aflang form eller en lang flytes form.

Trin 7 - hvile

Hvis vi arbejder for meget med en dej, så bliver den spændt op, og har brug for hvile. Trækker vi i den så trækker den sig sammen. Brødet har brug for hvile, af typisk en halv time.

Trin 8 - Formgivning

Brødet skal nu have sin endelige form. Det kan være boller, franskbrød, flutes, fletbrød, kringel eller andet.

Trin 9  - Efterhævning

Det formede brød hæver igen.Typisk til dobbelt størrelse. Efterhævningen bestemmer hvor luftig brødet bliver.

Trin 10 - Bagning

Brødet kommes i den varme ovn og bages. Typisk skal det have en indvendig temperatur på 82 til 99 grader før det er bagt.

Trin 11 - Afkøling

Brødet skal afkøles mindst 30 minutter, men helst i 2 timer. Brødet er først færdigt når de 2 timer er gået. Hvis du skære i brødet før, så smager det som tapetklister. Så længe brøder er over 71 grader bager det videre, og skærer vi i brødet, så kan vi risikere at det falder fra hinanden og klistrer til kniven.

Trin 12 - Opbevaring og spisning

Laver du et lyst brød og vil bevarer skorpen, så opbevar det i papir. Du er nød til at spise det i løbet af en døgns tid.

De fleste brød opbevares bedst i en tæt plastikpose. Det gør skorpen blød bevarer krummern længst muligt.

Der er desværre ingen måde, hvorpå vi kan bevare skorpen sprød og krummen blød i flere dage. Brødristeren er bedste bud.

    kreatit.dk
    10770359