E-numre
Fantasien starter her

E-numre

Tilsætningsstoffer i form af E-numre. E-numre bliver tilsat vores mad for at give smag, farve, konsistens og holdbarhed. 

Oversigt over samlige E-numreE-numre

Oversigten over alle E-numre vil hurtigt komme til at se uoverskueligt, så jeg vælger at vise oversigten på følgende måde med henvisning på nettet i stedet.

Farvestoffer E100 – E199
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx
Konserveringsmidler E200 – E297 
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx
Antioxidanter E300 – E385 
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx
Emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler E400 – E495
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx
Syre, base og salt E500 – E530 
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx
Antiklumpningsmidler E535 – E586 
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx
Smagsforstærkere/aromaforstærkere E620 – E640 
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx
Glaseringsmidler og hjælpetilsætningsstoffer E900 -E927
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx
Emballagegasser og drivgasser E938 – E949 

Sødestoffer E950 – E967
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx
Diverse stoffer uden for de almindelige kategorier E999 – E520 
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx


Farvestoffer E100-E199

Farvestoffer gør din mad indbydende

Undgå azofarvestoffer

Februar 2010.Disse stoffer er mistænkt for at gøre børn hyperaktive, og derfor skal fødevarer med disse stoffer mærkes med teksen "Kan have en negativ indvirkning på børns aktivitet og koncentrationsevne" eller "kan have uønskede virkninger på børns aktivitetsniveau og opmærksomhed".

Disse farlige farvestoffer er på vej ud af de danske sodavand.

Farvestofferne er tilladt i mange fødevarer, men primært anvendt i følgende produkter indenfor grupperne:

  • IS og desserter
  • Slik og kager
  • Læskedrikke, fx sodavand
  • Aperitifvin og frugtvin
  • Snacks


    E 102 Tartrazin - tilsættes gul sodavand og vingummi.

    E 104 Quinolingult (ikke azofarvestof)

    E 110 Sunset Yellow FCF - tilsættes oftes i slik, desserter, snacks, saucer og syltede frugter

    E 120 Carminer Bruges også i Rouge, øjenskygge og læbestif. Kan give tilfælde af allergisk chok ved indtagese samt reaktioner på huden.

    E 122 Azorubin

    E 123 Amaranth

    E 124 Ponceau 4R

    E 129 Allura rød

    E 132 Indigotin

    E 133 Brilliant Blue FCF

    E 160 b: Annattoekstrakter 

    Konserveringsmidler E200 – E297

    Bruges for at maden kan holde sig længere

    Konserveringsstoffer bliver tilsat maden for at forhindre uønsket vækst af bakterier samt gær- og skimmelsvamp eller mug.

    Overfølsomhed over for flere konservingsstoffer

    Benzoesyre og benzoater er kemisk meget ens. Er vi overfølsom over for et af disse stoffer, vi vi også være overfølsom over for det andet.

    Det samme gælder for Sorbinsyre og sorbater. Derudover Svovldioxid og sulfitter.

    Antioxidanter E300 – E385

    Bruges for at maden kan holde sig længere

    Emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler E400 – E495

    Giver maden konsistens

    Syre, base og salt E500 – E530

    Forlægnger holdbarheden og ændrer smagen

    Antiklumpningsmidler E535 – E586



    Bruges for at undgå at pulvere klumper sammen

    Smagsforstærkere/aromaforstærkere E620 – E650

    Gutaminsyre og glutamater, herunder mononatriumglutamat, har alene ikke megen smag, men kan forstærke madens smag. mononatriumglutamat er også kendt som "det 3. krydderi". Det er en tradition for, at det bruges i det kinesiske køkken, specielt i supper.
    Glutaminsyre og glutamater må tilsættes de fleste fødevarer. Forekommer i  fx. pulversovs, dressinger, salater, snacks og sojasovs. Ofter i mange færdige middagsretter.
    Symptomer som hovedpine, en brændende fornemmelse på halsen, trykken for brystet, kvalme og svedudbrud kan være resultatet på "kinesiske restaurantsyndrom". Det kan også fremkalde asmaanfald.

    Glaseringsmidler og hjælpetilsætningsstoffer E900 -E927

    Overfladebehandlingsmidler der forlænger holdbarheden

    Emballagegasser og drivgasser E938 – E949

    Forlænger emballagevarers holdbarhed

    Sødestoffer E950 – E968

    Diverse stoffer E999-520


      kreatit.dk
      10795271