Okologi
Fantasien starter her

Økologi

Her på Kreatit.dk kan du finde 10 gode grunde til at vælge økologi på.

Punkt 1 - Du får mad uden rester af sprøjtegift!Støt om om økologiske frugt og grønsager

Økologisk produktion bygger på forsigtighedsprincippet. Du skal kunne være sikker på, at varerne ikke er sprøjtet med giftstoffer eller pesticider. Det vil sige giftstoffer eller pesticider, som bliver brug til at dræbe udkrud, skadedyr og svampesygdomme. Når produkterne har det specielle varemærke for statskontrolleret økologi lever leverandørene op til kravene.

Punkt 2 - Du får mad med mere smag

Økologiske landmænd er ofter "nørder", der vil gøre alt for at få den helt rigtige kvalitet frem. Det kan smages! Deres grønsager, frugt og dyr har de bedste og mest naturlige betingelser. Økologiske varer vinder ofte gourmet-priser.

Punkt 3 - Rene varer unden sminke

Ø-mærkede fødevarer er ikke sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler. Reglerne for tilsætning af stoffer med E-numre til økolotiske varer er nemlig meget skrappere end for ikke økologiske fødevarer. Eu´s gamle økologilogo

Punkt 4 - Økologiske dyr har bedre forhold

Høj dyrvelfærd er vigtigt i økologisk landbrug.

Økologiske høns, køer, svin og andre husdyr:

 • Har god plads at bevæge sig på
 • får grofoder, som er godt for dyrenes velbefindende og forebygger sygdommeEU´s nye økoogilogo
 • kan gå ud under åben himmel, når årstiden tillader det
 • skal i det hele taget have forhold,ødekommer deres naturlige adfærd og behov
 • skal have økologisk foder. Dog må op til 5 % af foderet til svin og fjerkræ være ikke-økologisk indtil videre. Endnu er det nemlig ikke alle nødvendige næringsstoffer til dyrene, der bliver produceret økologiske i tilstrækkelige mængder.

5 - Økologier er godt for for vores grundvand

Økologiske landmænd bruger ikke sprøjtemidler, som kan sive ned til grundvandet. Så når du køber økologiske varer eller produkter, så sinalere du at du ønsker at spare eller værne på vores fælles grundvand for rester af de giftige stoffer. I Danmark er vi fra naturen side beriget med helt rent vand i undergrunden. Vi har i mange år været så heldige, at vi bare kan pumpe grundvand op og sende det ud som prima drikkevand i vores vandhaner uden videre rensning.

6 - Økologi bevarer en rig og ren natur

Naturen er rigere og renere på økologiske arealer. Det kan dels skyldes,at økologiske landmænd ikke gør brug af de sprøjtemidler, som andre landmæ bruger. Derudover anvender de økologiske landmænd mindre gødning end de ikke-økologiske landmænd. Der er dokumenteret at der i gennemsnit er 30 % flere vilde planter og dyrearter på økologiske dyrkede arealer end på de ikke-økologiske dyrkede landbrurgsarealer.

7 - Naturen mad er sund fornuft

Vi kan sige at den økologiske produktion sker i samarbejde med naturen. Den økologiske landmand lader sine dyr og planter leve og vokse i naturligt; med anvendelse af naturens egne råstoffer. Der bliver ikke brugt kunstgødning og syntetiske sprøjtemidler, som ændre planterne eller dyrenes naturlige vækst. Forbruget af medicin er også mindre, hos de økologiske dyr.

Filosofien bag økologi er, at skabe de bedste fødevarer, når dyr og afgrøder er så naturlige, sunde og robuste som muligt.

Er økologi sundere? Der mener mange forbrugere.

Hvad er sundhed? Sundhed er en meget kompliceret størrelse at måle.

De økologiske landmænds motto er blot: "Økologi er mad på naturens egne præmisser. Det er sund fornuft"

8 - Nej tak til gensplejset mad

Inden for økoloisk produktion bliver, der ikke brugt gensplejsning til foder til dyrene. Til sammenligning bliver der brugt gensplejsede afgrøder  i produktionen af stort set alle mejeriprodukter, kød, kyllinger og æg, som ikke er økologiske. Dyrene i ikke-økologiske landbrug få foder, der delvis består af genstplejsede sojabønner og andre gensplejsede råvarer, som er importeres fra Nord- og Sydamerika.

9 - Ø- mærket står for grundig kontrol

Det røde danske Ø-mærke og EU´s grønne økologilogo er din garanti for økologisk kvalitet. Hvis du køber en vare med et af disse mærker, kan du stole på, at de detaljeret regler for økologiske produktion er blevet fulgt til dørs. Det vil sige hele vejen fra landmandens mark til hylden i butikken. Dertil holder et grundigt kontrolsystem øje med.

10 - Økologi er godt for udlandet 

En række internationale undersøgelser viser, at økologiske metoder kan hjælpe fattige bønder i Afrika, Asien og Sydamerika til at producere mere mad og tjene flere penge.

Derfor er det et fordel for bønderne, når der er et økologi-mærke på din kaffe, bananer og andre varer fra de varme lande.

Salg af økologis frugt og kaffe til Danmark har øget levestandarden for foreløbig 2000 mennesker i det afrikanske land Uganda.


   kreatit.dk
   11729310