Skriv en novelle
Fantasien starter her

Skriv en novelle

Her på KREATIT.DK finder du et oplæg til, hvordan en novelle kan bygges op.

1. Vælg en genre

Inden du går i gang med at skrive, skal du beslute idg for en genre. Vil du for eksempelvis skrive en kærlighedsdrama, en krimi elle en creepy spøgelseshistoei? Tænk også lidt over, hvad du gerne vil fortælle med din novelle. Hvilken følelese skal dine læsere have, når de har læst den sidste sætning.

2. Lær din hovedperson at kende

Det er en god idé at tænke lidt over de personer, der skal optræde i historien. Hvem er de, hvordan ser de ud, og hvilke karakterstræk har de? Du kan eventuelt lave et separat dokument, hvor du beskriver personerne, deres historie og personlighed. På den måde er det meget nemmere at forestille sig, hvad de skal gøre og sige, når du skriver din novelle.

Tips.

Det kan godt være fristende at starte ens novelle med en lang beskrivelse af de personer, læseren nu skal lære at kende, men det bliver hurtigt superkedeligt. Det virker faktisk meget bedre, hvis du giver små informationer løbende.

3. Kom i stemning

Hvis du skal skrive en sørgelig novelle, dur det ikke, hvis din lillebror sidder ved siden af og ser "Svampebob Firkant". Sørg for, at du ikke bliver forstyrret, sæt mobilen på lydløs (og læg den eventuelt helt væk), og sæt noget musik på, der passer til din novelles tema.

4. Skriv, skriv, skriv

Når du er kommet godt igang, så prøv at lade være med at være for kritisk. Skriv løs uden at tænke over, om der er stavefejl, eller om beskrivelserne er præcise nok. Du kan altid gå tilbage og slette elelr rette det senere. LIge nu handler det om at få handlingen ned på papiret, mens tankerne flyver.

5. Start og slut

Selv om hele din novelle naturligvis er supervelskrevet, så der det vigtigste indledningen og afslutningen. Din indledning skal fange læseren med det samme, så start gerne midt i en damatisk scene i stedet for at bruge lang tid på at beskrive omgivelserne eller baggrundshistorien.

Afslutningen på din historei må gerne være lidt overraskende og give læseren noget at tænke over. Selv om det godt kan være svært at få samlet alle de løse ender op, så lad være med at afslutte sådan her: "Pludselig vågnede hun. Pyha, det var bare en ond drøm." Det bliver læseren bare irriteret over.

6. Find din indre dansklærer frem

Når du har skrevet det første udkast til din novelle, så tag de kritiske briller på og gennemgå sproget. Brug tid og energi på at variere dit sprog, så alle sætninger ikke er bygget op på samme måde. Tænk på at bruge både korte og lange sætninger, og brug gerne både replikker og inddirekte tale. Til sidst kan du give din tekst et ekstra sprogtjek, så du undgår slåfejl eller sjuskede kommaer.

Tips

Jeg vil anbefale at du venter lidt med at kaste dig over rettelserne 1 eller 2 dage måske flere dage. Grunden er at du ikke skal komme til at stirre blindt på det du har skrevet. Det kan godt være at du måske skal gå afsnittene igennem flere gange med 1-2 dages mellemrum af samme årsag.

7. Få kritik

Find en person, som kan læse din novelle igennem og give feedback. Det skal væer en, som ikke er bange for at give dig kritik, men som heller ikke vil være alt for hård ved dig, så du helt mister modet. Det skal helst være en der er på alder med den novellen stiler til.

Tips

Det kan godt være totalt nervepirrende, når en anden læser ens novelle og måske kritiserer den, så overvej, om du hellere vil have hans eller hendes mening på skrift og så læse den, når du er alene.

8. Udgiv din novelle

Måske vil du helst bare have, at din novelle bliver liggende i skuffen, men hvis du har lyst til, at andre skal læse den, så er der masse af muligheder for at offentliggøre den. Du kan for eksempel oprette en profil på www.nmovellas.com eller www.fyldepennen.dk. Vær dog opmærksom på at det ikke alle noveller der få lov til at blive udgivet.

Held og lykke til.

    kreatit.dk
    11564705