Boligindretning

Ikke kun for syns skøn

Tilbage

Titel: Baby optil 1-års alderen - krav til boligindretning

Kategori: Boligindretning - Familiens behov og krav - Baby op til 1 år

Beskrivelse: Søger du oplysninger og inspiration til indretning af værelse til babyer op til 1 års alderen? Så finder du svaret her på Kreatit.dk 

 

Nyfødt baby optil 8 måneders alderen 

Indtil barnet er 8 måneder sover de fleste babyer inde hos forældrene om natten. Herefter kan du langsomt men sikkert begynde at vende babyen til at sove alene. 
Jeg tænker at det nemmeste måde at få babyen til at sove alene er, at begge forældre sover inde hos babyen i hans eller hendes værelse. Så når babyen er 8 måneder, så sover forældrene måske på skift inde hos den lille. Dermed er det ikke babyen der flytter men forældrene der gradvis flytter sig fra babyen. Babyen er dermed hele tiden i vante omgivelser. 


Babyen nyfødt værelset

Vigtigt for babyens udvikling

Det er vigtigt at barnet skiftevis lægger på maven, ligger på ryggen og sidder op. 
Det kan forgå med:

Placering af møbler

Møblerne vil jeg foreslå står på babyens kommende værelse, så babyen kan vende sig til at det er hans eller hendes værelse. Bleskifte synes jeg bør foregå her.
Aktivitetstæpper + skråstol skal flyttes rundt i huset, hvor mor eller far er.
 

Gulvbelægning

Klinkegulv! Er der klikker eller fliser på gulvet, så vil jeg nok vælge at barnet skal sidde i skråstolen. Klinkegulv er ikke særligt godt for barnet når det når 6 måneds alderen, så er det ikke så rart for babyen at kravle rundt på gulvet. 
Trægulv! Jeg vil anbefale at have et lille tæppe, til at lægge under aktivitetstæpperne. Så godt polstret er de ikke.


1. udvikling - løft op og holde hovedet selv (1-2 måneder)

Husk! Det er vigtigt at barnet ligger rigtig mange gange på maven, så det kan løfte hoved op, når han eller hun ligger på maven.  
 

4 mdr. baby værelset

Vuggestue eller daginstitution

Når babyen er 4 mder. skrives det op til enten en vuggestue eller en daginstitution. Husk at oplyse hvornår du forventer at dit barn skal i vuggestue eller daginstitution. Dit barn kan tidligst få en plads i en alder af 6 mdr. De fleste børn er 1 år, når de starter i vuggestue eller daginstitution. Tidligere havde det indflydelse på moderens forældreorlov. Jeg ved bare at da vores datter var 8 måneder, så havde hun et stort behov for at være sammen med andre omkring hendes alder. 
Forældreorloven
Barselsorloven
Aflevering! Det er dejligt at barnet langsomt kan tilvænnes vuggestuen eller daginstitutionen. Først 1 time, så 2-3 timer, så måske prøve at sove der, så måske en halv dag. Det er naturligvis op til dig. 


2. udvikling : Fra mave til ryg (3-5 måneder)

Når babyen er 3-4 måneder gammel så begynder han eller hun måske at rule fra maven og om på ryggen. Når han eller hun er 5 måneder, så kan babyen måske fra mave til ryg og tilbage igen. Det er her vigtigt at babyen ligger på gulvet på blødt underlag. Husk at det skal være et blødt aktivitetstæppe ikke et gulvtæppe med hår. Husk også at babyen skal have plads til at rulle rundt både frem og tilbage. Du kan ikke vide om babyen ruller rundt til den ene eller anden side. Giv babyen plads ved at lægge han eller hun midt på stuegulvet. Her er det også vigtigt at der ikke er nogle ubehagelige ting i vejen. Hold øje med babyen, så du kan hjælpe babyen hvis der opstår problemer. Jeg tænker at babyen måske er uheldig at få rullet rundt nogle gange og havner inde under et møbel. 
 

3. udvikling : Sidde selv (6 måneder)

Det er vigtigt ikke at træne din baby i den siddende stilling, og mere vigtigt ikke "stable" dit barn op med puder i ryggen med mere. Det kan faktisk ende med det stik modsatte. Babyens hjerne fortæller musklerne i den lille krop, at de ikke behøver at arbejde. Her er det vigtigt stadig at lægge babyen på maven. 
 

4. udvikling: Op på alle 4 ( 8-10 måneder)

I denne alder bliver mange børn mere optaget af at undersøge verden omkring sig. Mange børn begynder også at kunne bevæge sig rundt på egen hånd for at undersøge legetøj eller steder, der ser spændende ud.  
 

5. udvikling: Gå med din baby (9-12 måneder)


Det kan f.eks. være, at dit barn kravler væk fra dig, når hun ser, at du kommer med en ren ble. Hun kan nemlig huske, at når du kommer med sådan én, så skal hun ligge helt stille og tørres med de våde og kolde servietter.
 

Når dit barn gør noget andet end det, du har planer om, at der skal ske, så er det ikke for at være på tværs. Det kan være et signal til dig om, at dit barn ikke har lyst til det, der skal ske, eller er blevet optaget af noget andet.

Sæt ord på det, du tror, dit barn viser med sin adfærd, men opgiv ikke din plan for det, der skal ske. Sig f.eks.: ”Hov, du kravler vist væk, fordi du ikke har lyst til at blive skiftet. Det går lynhurtigt, og bagefter kan vi lege igen.” Giv evt. dit barn noget at kigge på, mens det bliver skiftet og sig: ”Den kan du holde”.

Dit barn begynder at rejse sig op ved møbler. Stadiet før at barnet kan rejse sig og gå selv.

 

Siden er opdateret den 17-03-2024