Ferie

Nyd livet - Fordybelse - oplev - slap af - sove

Tilbage

Titel: Mus i Klassen - Museleg med skakbræt

Kategori: Skoleferie - Juleferie - Mus i klassen

Beskrivelse: Søger du spilleregler for at spille Museleg i klasselokalet? Her på Kreatit.dk finder du spilleregler for er et museleg med rigtig mange pebernødder.


Antal deltager

Lige så mange som der er i en klasseværelse - max 32. 

Der skal bruges 

64 pebernødder.
1 skakbrætspil
1 flad mus
 

Fremgangsmåde

  1. Læreren starter med at lægge alle 64 pebernødder op på skakbrættet. Under 1 af pebernødderne så ligger han eller hun en lille meget lille flad stykke papir med billede af en mus eller en prik. . Et eller andet som markeringspunkt. (Husk at det skal være så lille at det ikke kan ses). Når jeg siger en flad mus, så er det fordi at hvis den er alt for høj. (Husk at det skal være så flad at det ikke umiddelbart er at se hvor musen er gemt. Det er den bedste måde, for så er det ens for alle og læreren kan ikke pludseligt flytte musen til en anden pebernød, fordi en bestemt elev skal vinde.  
  2. En for en går alle eleverne op til læreren her vælger og tager de en pebernød. De vender pebernødden rundt, så elev og lærer har godkendt at eleven har fjernet en pebernød og under pebernødden eller på skakbrættet gemmer sig ikke en mus. 
  3. Spillet stoppe når der er en elev som finder musen. Det sjoveste er at læreren kan råbe mus og på en måde forskrække den elev, som finder musen. Men selvfølgelig så kan det også være spil for galleriet. Det vil sige at læreren, som en anden drillepind kan finde på at råbe mus på andre tidspunkter. Måske kan han være tavs når den rigtige mus findes. 
  4. Med 32 elever i klassen kan næsten alle trække 2 gange.  

Dette musespil med skakbrædt kan spilles en større antal personer, fremfor det almindelige som kun har 2 spillere. Her kan en hel skoleklasse spille mus.

Alle kender det velkende brædspil dam eller skakbrædtspil. Hvis ikke så er det et stort stykke papbrædt med 64 felter på som er skiftevis sorte og hvide felter.

Alternative metoder

1. 
Det starter med at vi fylder alle 64 felter ud med pebernødder. Der vælges op til 6 personer som skal gå uden for døren. Nu skal resten af klassen blive enige om hvor musen er. Det kan måske være lidt svært. Det er heller ikke umuligt at 6 forskellige personer eller elever kan få lov til at vælge hvilken som skal være mus.

Når musen er blevet valgt så må første person eller elev få lov til at komme ind. Han får lov til at tage de første 10 pebernødder, medmindre at han eller hun tager musen. Så bryder klassen ind og råber MUS. Klasselæreren kan eventuelt pege ud til klassen når musen er taget.

Uanset om det er tilfældet at den første person eller elev finder musen. Den person eller elev få lov til at vælge en ny mus, og den første som har valgt sin mus få lov til at finde sin plads igen i klassen. Når den nye mus er blevet valgt bliver den næste kaldt ind. Han eller hun får igen lov til at tage 10 pebernødder, men kun hvis han eller hun ikke finder musen.

Sådan fortsætter spillet indtil alle som er blevet sendt ud for døren har været inde og forsøgt at få 10 pebernødder. Som du nok har bemærket så vil det være sværre og sværre at få de 10 pebernødder, idet der kan blive færre og færre at vælge pebernødder imellem. Der er ingen som siger at det skal være sådan. I og/eller jeres lærer bestemmer hvor dan det skal foregå. Det kan være så længe at der er pebernødder nok I og/eller jeres lærer bestemmer sig for at der hver gang skal fyldes op så alle personer eller elever har lige gode chancer til at få 10 pebernødder.

Som sagt så er der 64 felter som i starten bliver fyldt ud med pebernødder. Hvis det nu er sådan at alle har fået 10 pebernødder, så vil der være 4 pebernødder tilbage heri blandt den sidst valgte mus. Det kan måske være muligt at en ny person eller elev bliver sendt udenfor, imens bliver der fyldt op, så der er 10 pebernødder. En ny elev eller person vælger en ny mus og den sidste elev eller person må så komme ind og forsøge at finde gå uden om musen og dermed få lov til at spise alle pebernødderne.

2. 
I stedet for at "frygter" at finde musen, så kan det være det modsatte. Det vil sige den som finder musen vinder et chokoladejulemand. 

3.
I stedet for at eleverne kommer op til læreren, så kan læreren også måske fremvise et skakbrættet på storskærm. Eleverner skal så sige præcis hvilken pebernød de vælger. Eventuelt et regneark med 8 x 8 felter, som er indrammet. Hele indtastningsområdet kan være formateret med en talværdi undetagen 1 felt som er datomærket. Det er ligegyldig hvilket et system der vælges. Det er bare vigtigt at der i et af felterne sker noget uventet.   

Siden er opdateret den 02-09-2024