Leg og sjov

Skal vi lege

Tilbage

Titel: 13-kabalen - spilleregler til hvordan en 13 kabale lægges.

Kategori: Leg og sjov - Kabaler - 13 kabalen

Beskrivelse: Søger du spilleregler til 13-kabalen? Spillereglerne finder du her sammen med andre kabaler i alfabetisk orden.

Forbrug

1 sæt almindelig spillekort uden joker.
 

Udgangspunktet

Alle spillekortene blandes og samles til en stor bunke, som skal holdes i hånden.
Nu lægges der op på spillebordet 4 vandrette rækker af 13 kort alle med billedsiden opad.
En efter en finder du de 4 esser og lægger dem yderst til venstre for hver række. Husk at du skal have et mellemrum mellem esset og de øvrige spillekort.
 

Formålet

Målet med kongekabalen er at ende op med at kabalen går op. Når kabalen går op så vil der ligge 4 rækker i hver spillekortets farve (ruder, klør, spar og hjerter). Alle kortene er desuden ordnet i rækkefølge fra es til konge.
 

Hvordan får jeg kabalen til at gå op?

1.    Runde Det første vi gør at finde esserne. Nu lægger vi dem yderst 2 pladser til venstre. Det vil sige at der skal opstå et mellemrum mellem de 4 rækker vi har lagt op på spillebordet og esserne. Nu går jagten ind på at finde alle 2´erne og en efter en at ligge dem på plads til højre for esserne. Naturligvis udfor de rigtige farver. Hjerter 2 ud for hjerter es, Ruder 2 ud for ruder es, osv. Så kaster vi blikket på de tomme felter der er blandt de øvrige spillekort. Det er bare at starte fra en ende af. Vi finder et tom felt. Hver gang så kaster vi et blik på det spillekort der lægger til venstre for den tomme plads. Eksempelvis så er der opstået et tomrum til højre for hjerter 5. Her i tomrummet skal lægge hjerter 6. Det kan vi fortsætte med indtil at der blevet en eller flere tomrum til højre for kongerne. Runden stopper. Vi kikke nu på de spillekort der lægger rigtig. Eksempelvis så lægger der i øverste række, hjerter es, hjerter 2, hjerter 3. Alle øvrige spillekort i øverste række til højre for eksempelvis hjerter 3 fjerner vi. Det samme gør vi med de øvrige rækker. Nu blander vi alle disse kort blandet vi og gør klar til 2. runde.
2.    Runde. Nu starter vi runden med at lægger spillekortene op igen. Men nu skal hver række suppleres op med spillekort op til 13 spillekort. Husk at starte med at starte med en friplads foran hver række. Nu kikke vi på de 4 rækker og finder hvilket kort der skal placeret udfor hver række i de tomme pladser der er til højre for de spillekort der foreløbig lægger rigtig. Så går vi efterfølgende i gang med at flytte rundt på de andre spillekort. Runden stopper når vi igen kun har de tomme felter er til højre for kongerne. Nu tager vi alle de spillekort som ikke har fundet deres rigtige placering og blander dem og gør klar til næste runde.
3.    Runde. Runden starter ligesom runde 2 med at lægge de resterende spillekort op igen. Men ligesom runde 2 så skal der starte med en friplads foran hver række. Ligeledes flytter vi rundt med spillekortene og stopper når vi har fripladser til højre for alle kongerne og runden stopper. 
4.    Runde. Gentager de øvrige runder og stopper når vi igen kun har fripladser foran alle kongerne.

Kabalen går op når alle kortene ordnet i 4 rækker fra es til konge i hver sin farve.                                                                                                                              


Kabaleregler

  1. Regel. Fripladserne kan kun udfyldes med spillekort, der følger efter det spillekort der lægger til venstre for fripladsen. 
  2. Regel. 

 

Siden er opdateret den 29-12-2022