Leg og sjov

Skal vi lege

Tilbage

Titel:Dam er et sjovt brætspil for børn i alle aldre

Kategori: Leg og sjov - Brætspil - Dam

Beskrivelse: Her på Kreatit.dk finder du spilleregler for Dam.

Spiltype: Brætspil

Antal personer: 2 til 6 deltager eller 2-6 hold.

 

Sværhedsgrad (børnevenlig): Børnevenlig, men det kræver at der er en der kan læse til stede.

 

Der skal bruge: 1 spilleplade (dam eller skak), 24 brikker i 2 farver. 12 sorte og 12 hvide.

 

Der spilles kun på de sorte felter, og til hver træk må kun een brik og et felt af gangen rening skråt fremad til højre eller venstre.  

Åbning af spillet:

Den som har de sorte brikker starter.

 

Spillet

 

En efter en flytter spilleren 1 brik ad gangen. Hvis eksempelvis modstandens sorte brik står foran en hvid brik, og der samtidig er ledig plads lige bag den sorte brik, så kan den hvide brik hoppe over den sorte bik og fjerne modstanderens sorte brik.

Hvis en brik når modspillerens side af brættet kaldets den for "Dam", og som kendetegn lægges en af de brikker, modspilleren har under den eller 2 af ens egne spillebrikker danner dam. I tilfælde at der ikke er nogen hjemslået, så modstanderens hjemslået som underste brik.

En "Dambrik" kan flyttes, hvorhen på brættet som ønskes, dog stadig på skrå og de sorte felter. Den kan flytte brikken både fremad og tilbage eller bagud. Den kan flytte lige så lang som det er muligt. Hvis den slår en modstanderens brikker, så skal den lige som de øvrige brikker lande på feltet umiddelbart efter den slagne brik.

Står der når det er ens tur flere brikker af modstandens på rad og rækkke kun adskilt af et sort felt må hele rækken tages. Hvis det er en "dambrik" er det tilladt at hoppe diagonalt fremad og tilbage. Alle øvrige brikker må kun hoppe diagonalt fremad.

 
Vinderen er

Vinderen er den som enten har fjernet alle modstanderens brikker eller spærret modstanderen inde.

 

 

Siden er opdateret den 28-05-2023