Leg og sjov

Skal vi lege

Tilbage

Titel: Es-kabalen – spilleregler til hvordan es-kabalen lægges.

Kategori: Leg og sjov - Kabaler - Es-kabalen

Beskrivelse: Søger du spilleregler til Es-kabalen? Spillereglerne på es-kabalen finder du her sammen med andre kabaler i alfabetisk orden.

 

Forbrug

Et sæt almindelig spillekort uden joker.

https://www.kreatit.dk/images/.Kreatit/spil/spil-Kortspil.JPG

Udgangspunktet


Start med at finde alle 4 esser. Dernæst lægger du dem henholdsvis 1 es 45 grader, en andet es 135 grader, 3. es 225 grader, sidste og 4. es 315 grader.
De resterende spillekort blandes godt og de 4 øverste kort lægges nu mellem hver af esserne. Det vil dermed sige nord, øst, syd og vest.
Sidst men ikke mindst så lægges det 5. øverste kort midt i stjerneformationen.
 

Formålet

Formålet er at få ALLE Esserne bygger op fra es til konge i hver sin kulør (hjerter, spar, ruder og klør).
 

Hvordan får jeg kabalen til at gå op?

1.    Runde. Nu kikker vi på de 5 spillekort vi har til at hjælp os med at få kabalen til at gå op. Der er de 4 spillekort som lægger Nord, Øst, Syd og Vest. Er vi så heldig at der lægger en eller flere 2´er, så må vi godt lægge den eller dem på esserne. Vi lægger nu spar 2 på spar es. Når vi har gjort det, så tager vi det spillekort som lægger i midten på pladsen, hvor vore spar 2 lige har lægget. Nu lægger vi et nyt kort i midten af pladsen. 
2.    Runde så gælder det nu om at bygge esserne op i de respektive kulør. Det gøres ved at tager de resterende spillekort. Nu starter vi 2. runde med at lægge et spillekort i midten af stjerneformationen. For hvert kort vi vender og lægger op i midten så holder vi øje med esserne.
a.    Hvor langt er vi nået med Sparerne – Spar 2. nu holde vi øje med spar 3.
b.    Hvor langt er vi nået med Hjerterne – vi holder øje med hjerter 2.
c.    Hvor langt er vi nået med Klørene – vi holder øje med klør 2.
d.    Hvor langt er vi nået med Ruderne – vi holder øje med ruder 2.
e.    Fortsæt med at lægge kort op i midten af stjerneformationen, som bygges op spillekort for spillekort. Nu finder vi eksempelvis ruder 3, og efterfølgende ruder 2. Der var vi heldig. Først lægger vi ruder 2 op, efterfølgende kan lægge ruder 3 op, da det nu lægger øverste i bunken inde i midten af stjerneformationen. Vi fortsætter men nu skal vi holde øje med hjerter 2, ruder 4 og spar 3 og klør 2.
Husk også at holde øje med de 4 hjælpekort, som lægger nord, øst, syd og vest. Disse kort skal vi også holde øje med og huske at bruge når det bliver aktuelt. Eksempelvis så lægger der på øst-pladsen spar 5. Når vi så har fundet spar 3 og efterfølgende spar 4 så må vi tage spar 5 og lægge op på spar 4. Det øverste kort i midten må vi så lægge på øst-pladsen. Vi fortsætter med at bygge op i midten af stjerneformationen og så holde øje med, hvor langt vi er nået med opbygningen af spar, hjerter, klør og hjerter. For hver gang vi bygger op her, skal vi huske at kaste et blik på de 4 hjælpekort vi har læggende nord, øst, syd og vest samt det øverste kort i bunken i midten af stjerneformationen. Når det sidste kort i midten er lagt, så tager vi bunken op i midten af stjerneformationen.    
3.    Runde. Uden at blande kortene starter vi fortsat fra med bunken i midten af stjerneformationen. Kort for kort bygger vi denne bunke op alt i mens vi holder øje med stakken med hjerter, klør, ruder og spar for at finde det næste spillekort her.           
 

Kabaleregler

1.    Regel – Esserne bygger vi op fra es til konge. Vi bekender kulør. Alle ruderne i rækkefølge startende med esset bygges op en for en.
2.    Regel – Hjælpekortene (nord, øst, syd og vest). Når vi tager et af disse spillekort i brug, skal vi straks besætte pladsen med et nyt kort. Dette kort skal være det øverste spillekort i bunken, som vi bygger op i midten af stjerneformationen.
3.    Regel – bunken i stjerneformationen. Det er ikke tilladt at tage eller bruge et hvilket som helst kort i bunken. KUN det øverste spillekort.
 

Kabalen er gået op

Kabalen går op hvis Alle esserne har opnået at få samlet hele rækken af spillekort op til de 4 konger.
 

Siden er opdateret den 29-12-2022