Leg og sjov

Skal vi lege

Tilbage

Titel: Konge-kabalen - spilleregler til hvordan en kongekabale lægges.

Kategori: Leg og sjov - Kabaler - Kongekabalen

Beskrivelse: Søger du spilleregler til kongekabalen? Spillereglerne finder du her sammen med andre kabaler i alfabetisk orden.

Spillekort

Forbrug

1 sæt almindelig spillekort uden joker.
 

Udgangspunktet

Alle spillekortene blandes og samles til en stor bunke, som skal holdes i hånden.
Nu lægges der op på spillebordet 4 spillekort med billedsiden nedad og med et spillekort mellemrum.
Herunder lægges nu spillebordet endnu 4 spillekort med billedsiden nedad og ligeledes med et spillekort mellemrum.
Sidst men ikke mindst endnu en række med 5 spillekort med billedsiden nedad og ligesom de øvrige spillekort med et spillekort mellemrum.
Nu gentages dette oplæg 3 gange mere. Det vil dermed sige at vi ender med at få 13 stakke med hver 4 spillekort alle med billedsiden nedad.    


 

Formålet

Formålet er at få vendt ALLE spillekortene med billedsiden opad og de i rækkefølge lægger 4 spillekort med ens værdi. 4 x es, efterfulgt af 4 x 2´er, 4 x 3´er og så videre.
 

Hvordan får jeg kabalen til at gå op?

1.    Runde. Nu tager du øverste spillekort i stakken nederst til højre. Dette spillekort vendes rundt og der kikkes på billedkortet. Nu skal du se på spillebordet. 1 række skal rumme es, 1, 2, 3 og 4. Næste række skal rumme 5, 6, 7 og 8. Sidste række skal rumme spillekortene 9, 10, knægt, dame og konge. Eksempelvis så Så viser billedkortet vi har trukket at være en 8´er. Det vil så sige at vi lægger den til højre for stakken yders til højre i 2. række. Efterfølgende trække vi øverste spillekort i stakken venstre for det spillekort vi lige har lagt.   
2.    Runde. Nu kikke vi på det spillekort vi i sidste runde havde trukket. Det kan eksempelvis være et es. Så lægger vi spillekortet til højre for stakken yders til venstre i 1. række. Ligeledes trækker vi efterfølgende øverste spillekort i den tilhørende stak til venstre for esset.
3.    Runde. Gentager 2. runde men nu viser spillekortet at det er et billedkortet – en konge. Selvfølgelig så lægger vi kongen yderst til højre for den nederste række. Der er bare lige det med at spillekortet viser en konge. Problemet er at når vi finder 4 konger så er spillet slut, og kabalen er ikke gået op.
4.    Runde 4. Gentag runde 2. Find ud af hvor den hører til. Læg den på den rette sted. Træk næste kort til venstre for dette spillekort. Sådan bliver vi ved til formentligt at kabalen er gået op eller vi har opnået at finde 4 konger og spillet er ikke gået op.
Kabalen går op når ALLE spillekortene er vendt med billedsiden opad og de i rækkefølge lægger 4 spillekort med ens værdi. 4 x es, efterfulgt af 4 x 2´er, 4 x 3´er og så videre ordnet fra es til konge.      
Kabalen går IKKE op hvis vi finder 4 konger. Når vi finder 4 konger så er spillet slut, og kabalen er ikke gået op.                   
Der er lige en undtagelse. Vi har været så uheldig finde 4 konger og ikke alle spillekort er blevet vendt med billedkortet opad. Normalt vil kabalen IKKE være gået op. MEN vi er så heldig at de få spillekort der er tilbage lægger rigtigt. Det vil sige at der 4 spillekort som ikke er vendt, men de lægger det korrekte sted. En 3´er, hvor 3´erne skal være, en 10´er, hvor 10´erne skal være og en 5´er, hvor alle de øvrige 5´ere lægger. Sidst men ikke mindst så en Dame, hvor alle de øvrige damer lægger.                                                                                   


Kabaleregler

  1. 1.    Regel – start op. Stakken yderst til højre i 3. række starter kabalen.
    2.    Regel – konge. Når vi finder 4 konger så er spillet for det meste slut. Der er lige en undtagelse – se ovenover.
    3.    Regel – Når vi har lagt et spillekort med billedsiden opad ved siden af den respektive stak af spillekort med billedsiden nedad. Så er det efterfølgende meningen at vi trækker umiddelbart herefter trække stakken til venstre for den sidst lagte spillekort med spillekort med billedsiden opad.    
     


 

Siden er opdateret den 29-12-2022