Leg og sjov

Skal vi lege

Tilbage

Titel: Kroket er også et ganske hyggeligt familiespil, dog tager det nogen tid at spille

Kategori: Leg og sjov - Spil - Kuglespil - Kroket

Beskrivelse: Kroket er et hyggeligt familiespil, som spilles med køller, kugler og buer.

 

Antal Spiler

Kroket kan spilles af 2-4 spillere. 4 er det almindeligste, da spillet indeholder 4 køer. Det er muligt at dele op i hold af max 2 spiller ellers bliver kampen for langtrukken.

Spillets bestanddele

Det består af 4 køller, hvis hoveder er flade i den ene ende og runde i den anden, derudover er der 2 pæle, som har de 4 kølers farver. Derpå kan man se spillets rækkefølge. Disse pæle er ca. 30 cm høje. Derudover er 4 kugler af træ, diameter 8 cm samt 10 buer af ståltråd, højde over jorden 15 cm, bredde ca. 30 cm. Dermed har man mulighed for at erstatte evt. ødelagte dele.

Græsplænen kan anvendes som bane, hvis størrelse kan tilrettelægges efter forholdene, men normalt 30 m lang og 20 m bred.

Spilleregler

Starten

Der trækkes lod om, hvem der skal begynde, og dermed lægges ud fra pind 1 i farve rækkefølgen på pinden. Nu følges ruten, som findes på tegningen. Der slås med et slag gennem bue 1 og 2 og der opnås derved 2 ekstra slag, 1 slag for hver bue, og derved 2 ekstra slag ved at slå i gennem 2 buer. Disse 2 ekstra slag bruger man til at komme videre til den næste bue (bue 3) og gerne igennem den.

Der spilles til der ikke er flere ekstra slag og den er den næst spillers tur.

Buerne i midten

Efter at bue 3 er passeret er turen kommet til buerne i midten. De skal passeres begge veje. Passagen vil ligeledes som starten give 2 ekstra slag, hvis man kommer i gennem de første 2 buer. Man kan være heldig at få placeret kugle fint udfor de efterfølgende 2 buer i midten. Dermed skaber man gode mulighed for at man kan foresætte gennem den sidste del af buerne i midten. Lykkes det vil man igen have 2 slag til at komme videre til den næste bue (5).

Pinden midtvejs

Efter at have passeret bue 5 skal man videre til bue 6 og 7, som står udfor pinden man vender spillet på. Rammer man med et slag igennem begge vil man have 2 slag til at komme tilbage og ud gennem buerne en gang til. Husk du skal udgå at ramme pinden, da det vil indebære at man ellers skal starte helt forfra.
Det er lovligt at lægge kuglen foran pinden så den med et slag kan når igennem begge buer.

Krockering
Under spillet kan en modstander med vilje skyde efter modstanderens kugler. Gruden er at hvis deltageren har held med det og rammer, så får han eller hun 2 ekstre slag. Det er også muligt at han eller hun kun får 1 ekstra slag. Det ene slag bruger vedkommende til at lave en krockering på den ramte kugle. Det vil sige at vedkommen som nu har ramt en modstander, han eller hun tager sin kugle og placere den klods op ad sin modstanderes kugle (den ramte kugle). Vedkommen stiller sig fod på sin egen kugle og med kølen svinger den så den rammer sin egen kugle og modstanderens kugle flyver eller triller langt væk fra udgangspunktet. Efterfølgende så kan vedkommende bruge 1 slag ekstra til at foresætte spillet. Den ramte modstander skal så bruge slag (1 slag ad gangen, når det er hans eller hendes tur) på at komme tilbage til der hvor han eller hun er nået til.

Slutpinden

Når vi er løbet igennem banen og så er slået begge de sidste buer der står ud for startpinden. Nu gælder det så om at ramme slutpinden. Den der først rammer slutpinden som naturligvis også er startpinden har vundet, MEN. Men i det rigtige kroket så gælder det nu om at jagte de øvrige modstandere. Det vil sige din kugle skal ramme samtlige af de øvrige kugler på banen. De øvrige spiller skal hver i sær naturligvis spille deres spil færdig. 

Vinderen
Vinderen er den der når at spille gennem hele kroketbanen fra startpind til vendepind og tilbage igen til startpinden, samt at have ramt alle de øvrige kroketspillere.

Siden er opdateret den 28-05-2023