Leg og sjov

Skal vi lege

Tilbage

Titel: Ståtrold - fangeleg

Kategori: Leg og sjov - Udelge eller udendørslege - Fangelege - Ståtrold

Beskrivelse: Ønsker du at finde reglerne for ståtrold.

Antal deltager

Mindst 10 deltager
 

Alder på børnene

Fra 7 år og op efter.
 

Selve legen

Ståtrold er en fangleg, hvor der er en eller flere fangere (trolde), de skal forsøge at fange de andre.

Fanget! Når fangerne eller troldene har rørt ved en af deltagerne er deltageren død eller fanget. Men er ikke helt ude af legen. Fangen bliver "frosset" og må ikke flytte sig. Dog må han eller hun stille sig klar til at blive befriet. Se genoplivning.

Genoplivning. For at komme med i legen igen skal man genoplives. Det sker ved at den døde person står med sprede arme og ben. På den måde fortæller han eller hun er fanget til "de frie deltagere" og mangler hjælp til at blive genoplivet. En af "De frie deltagere" kravler så igennem benene på fangen og på den måde genopliver fangen. Når den person har kravlet igennem dine ben er du med i lege igen.

Helle. Hvis en af "de frie deltagere" er på vej igennem benene på en fange, så er den deltager af "de frie deltager" helle. Det vil sige så kan deltageren ikke blive fanget og ligeledes den fanget kan gøre sig klar til at løbe, har også helle.

Slut. Sæt en tid til når legen slutter. Aftalt på forhånd et fast tidspunkt, hvor legen slutter. Den kan næsten fortsætte for evigt.
 

Alternativer

Fangerne skifte på flere måder.

2 minutters regelen: I kan tage tid på hvor længe fanger har været fange. Når uret ringer efter der er gået 2 min bliver den næste som bliver taget af en fanger også til en fanger.

2 minutters regelen: I kan tage tid på hvor længe fanger har været fange. Når uret ringer efter der er gået 2 min bliver der en død befriet. Det er så vigtigt at alle de døde får et nummer og befries efter rækkefølge. Det kan foregå på denne måde. Når fangerne dræber en deltager, så får de et nummer som bliver råbt højt. Når så de døde skal befries en efter en i rækkefølge så vil de en efter en stille sig op med spredte ben, når det er deres tur. Hvis så uret når at ringe så bliver den person befriet eller genoplivet. Så vil de blive genoplivet i samme rækkefølge som de døde på enten af en befrier eller af uret.

En fanger mere: I kan også gøre det sådan at for hvert 15 personer der bliver fanget, bliver den 16 til en fanger mere. På et tidspunkt er der så mange fanger at der ikke er nogen tilbage til at befrie dem som døde.

Alle døde: Hvis fangeren er meget god kan fangeren nå at dræbe alle deltagerne så de tilsidst ikke er nogen at befrie. Så starter legen forfra med en ny fanger eller 2 fanger.
 

Løbende udskiftning. Løbende udskiftning minder meget om "2 minutters reglen". Men i stedet for at der kommer en ny fanger til efter 2 min. Så ville der med løbende udskiftning bare blive byttet rundt så der kommer en ny fanger og en gammel fanger bliver til almindelig deltager.  

3 gange! Legen kan varieres med, at man kun kan være ståtrold 2 gange. 3. gang går man ud af legen.

Tips! Det kan være godt hvis der eksempelvis er en voksen, der kan holde øje med rækkefølgen på dem der bliver fanget.
 

Siden er opdateret den 20-12-2023