Leg og sjov

Skal vi lege

Tilbage

Titel: Terning kan kastes og efterfølgende resultat bruges i spil. 

Kategori: Leg og sjov - Spil - Terningspil - Terning

Beskrivelse: Søger du en beskrivelse af en terning? Så finder du her på Kreatit.dk en kort beskrivelse af nogle af de terninger der findes.

 

Spilleterning

En terning er lavet af plastik eller træ. Den mest almindelige terning ser ud som på billedet, og ses de i 6 forskellige farver. Oftes er de enten hvide eller sorte. Terning og raflebæger
 

Specielle terninger

4 siders farveterning. Denne terning er trekantet og består af 4 farver. Rød, blå, gul og grøn. Kan da bruges til twister sammen med en anden terning. 
4 siders hænder/fod terning. Denne terning er lige som overstående terning trekantet og består af højre fod, venstre fod, højre hånd, venstre hånd.

Clobusterning. Der findes clobusterning. Clobusterning hedder den, fordi den indeholder en side med en clobus.
En clobusterning bruges kun i forbindelse med brætspillet ludo. 
Den ligner umildelbar en ganske almindelig terning, men kikker vi godt efter kan vi se 2 sider som er forandret. Det vil typisk være en stjerne på den ene og en clobus en anden side. På den almindelig terning vil der være 3 prikker, og clobustegning en stjerne. Desuden vil den almindelige terning være en side med 5 prikker og clobusterningen erstattet af en clobus.   

Mangekantet terning. Der findens spicielterning med 6, 8, 10, 20 sider.
6 siders terning. En backgammon terning har 6 sider, som en almindelig terning. I stedet for tallene 1-6 i form af prikker, så består den af tallene 2, 4, 8, 16, 32 og 64. Hvis du vil genskabe terningen, så skal der eksempelvis stå 64 (i stedet for 6 tallet på den ene side) og modsat stå 2 (i stedet for 1 på den almindelige terning). På den side 32 (erstatning for 5 på den almindelige terning). Modsat side 4 (samme side som der står 2 på den almindelige terning). Sidst men ikke mindst 16 (erstatning for 4), og modsat 8 (erstatning for 3).  
6 siders farvet terning. Når jeg siger farvet terning så mener jeg en terning med en farvet prik på hver side. Det er naturligvis de 6 almindelige farver. Rød, Gul, Blå, Grøn, Sort og hvid. Kan forestille mig at den kan anvendes til en quiz-spørgsmål, som evt. har 6 spørgsmål i 6 kategorier. Hver farve repræsentere en kategori. Yatzy med farver i stedet for talkombinationer.
6 siders juleterning. Hver side har sit julemotiv. Juleyatzy
6 siders påsketerning. Hver sin side har et påskemotiv. Påskeyatzy. 
6 siders zooterning. Hver sin side har et motiv med et dyr på. 
6 siders osteterning. En terning bestående af tallene fra 1-5. Den sjette side er der aftegnet en ost. Denne terning bruges i forbindelse med Trivial Pursuit. Kan evt. suppleres med en 6 siders terning som har en farvet prik, som macher de 6 farver: gul - historie, orange - sport og fritid, blå - geografi, grøn - naturvidenskab, Violet -Underholdning , og Lilla - Kunst og litteratur. Når det så er at en deltager lander på midterfeltet med alle mulige farver, kan denne terning kastes. Naturligvis kan vi ikke komme udenom også den almindelige terning med tallene 1-6 for at bevæge deltagerne rundt på spillepladen.
8 siders terning. Quiz spøgsmål. Tænkeboks.
10 siders terning. Quiz spørgsmål. Tænkeboks.
12 siders terning. Quiz spørgsmål. Tænkeboks.
20 siders terning. Det er naturligvis en mangekantet terning.  Denne rummer tallene fra 1-20. Kan evt. bruges til landbyspillet med bogstaverne fra A-U uden Q. 

Trekanterning. En trekantterning er trekantformet og har kun 4 sider. Den almindelige terning indholder normalt 6 sider. 

Siden er opdateret den 29-12-2022