Leg og sjov

Skal vi lege

Tilbage

Titel: Trylledej for børn i alderen 2-5 år

Kategori: Leg og sjov - Aktiviteter - Trylledej

Beskrivelse: Hvordan kan trylledej eller saltdej være attraktiv for børn i alderen 2-5 år? Svaret finder du her på Kreatit.dk

Modellering - Hvad er det?
 

Trylledej eller saltdej starter med modellervoks

Jeg tror på at børnene starter med at de ser på mor og/eller far laver noget i modellervoks. Som regel dyr og mennesker.
Børnene udfordre forældrene. Lav en tiger, lav en bjørn o.s.v. Hver dyr har sin farve som 2 årige. 
2½ så tænker jeg det begyner at krible i de små fingre. Det vil sige nu vil de også skabe noget i modellervoks. Mor eller far viser hvordan de først triller en kugle, som hoved, en kugle som mave. Børn vil skynde sig at klemme dyret sammen, hvis det ikke ligner godt nok for dem. Derfor arbejder vi kun med 1 farve. 
3-4 årige vil det stadig være akturelt med modellervoks. Men der begynder at kunne ligne rigtige dyr og figurer. 
 

Trylledejen begynder at give mening for 4-5 årige

4-5 årige er tiden for at trylledejen kan være aktuelt. Nu begynder det at krible i deres fingre. Først en utroligt lyst til at skabe en hel masse dyr og så efterfølgende at lege med egne dyr og figurer. Problemet med modellervoks er at det ikke bliver hård, så dyr og figurer vil ikke holde ret lang tid som legetøj. Trylledej kan bages i ovnen og blive hård som sten. Det kan godt være at mor eller far lige skal hjælpe lidt til. Grunden er at de stadig nok forventer at lave små tynde arme og ben. Så far eller mor er nok nød til lige at vise børnene at det er godt hvis benene er samlet 2 og 2. En lille tynd rids kan fortælle at der er tale om ikke 1 men 2 ben. Armene er nød til at hænge sammen med kroppen. Vi kan også her lave nogle tynde ridser, så armene bliver markeret. 
 

Hvad kan det være akturelt for 3-5 årig at skabe med trylledej og efterfølgende lege med

Dyr! Her tænker jeg dise bondegårde, vi kan købe til børne. Det er dem af træ, som taget kan løftes af og vi kan kikke ned i stuehuset, maskinhuset og staldbygningen.
Lego! Lego er meget propulær. Så her tænker jeg også at det kan være sjovt for børnene at skabe nogle bygninger med lego og så efterfølgende modeller nogle figurer eller dyr i trylledej flytte ind. Det kan også være omvendt at børnene har skabt mange forskellige dyr, som de ønsker at skulle bo i nogle legohuse. 
 

Forskellen mellem trylledej og modellervoks

Modellervoks forbliver blød med mindre at vi køber den, som er selvhærdende efter 1-2 døgn. 

Trylledejen skal bages i ovnen optil 4 timer før trylledejen blivr hærdet. 

Modellervoks er farvet fra starten af. Trylledejen er og bliver ensfarvet. Men når vi har hærdet trylledejen i ovnen, så kan vi først lakere tingen eller figuren. Efterfulgt af en gang maling i de ønskede farver. 


 

Siden er opdateret den 25-01-2023