Titel: Abrikoser - eksotiske abrikoser og deres anvendelsesmuligheder
Kategori: Mad og drikke - Madvarer - AbrikoserSøger du efter oplysninger om abrikoser? Her finder du en generel information om abrikoser, sæsonvarer, smag, udseende samt deres muligheder for anvendelse.
Oprindelse og dyrkning
Hjemmehørende i Kina, men produceres i det meste af Tyrkiet.Abrikostræer kan gro eller dyrkes i de danske haver.
Erhvervmæssig er der ingen der dyrker abrikoser i Danmark. Grunden er nok at der er stor risiko for frostskader, da blomstringen sker meget tidligt.
Import
De plukkes umodne og modnes derved under transporten. På grund af dette, så mister frugten lidt af sin smag og aroma.Sæsonvare
Maj, juni, juli og AugustNår vi taler sæsonvare, så er det den tid i løbet af året, frugten er billigst.
Hos dagligvare butikken
I butikken finder du:- Hele friske abrikoser
- Tørrede abrikoser både mørke og lyse
- Syltede abrikoser på dåse
- Abrikosmarmelade og -sytetøj
- Persipan med abrikos- og/eller ferskekerne
Smag og udseende
De minder lidt om ferskner, da de også har en dunede overflade.Modning
For at få abrikoser til at modnes, så er det nemmest at ligge dem i en papirspose ved stuetemperatur. Vigtig at de ikke lægger direkte i sollys.Klargøring før brug
Skylles, halveres og stenen fjernes.
Det er bedst at smide stenen væk. Inde i stenen er der en kerne, som minder om mandel. Den er giftig, hvis vi ikke behandler den korrekt.
Giftlinjen fraråder - anvendelse af abrikoskerner i større mængder end 6 kerner, men da den giftlige del kan varierer fra træ til træ. Rådet er at smid stenen væk.
Anvendelse
Kan blandt andet anvendes i- rå salater
- Wokretter
- til marmelade
- kompot
- syltet som tilbehør til f.eks isdeserter.
- Abrikoschutney som tilbehør til grillet kød og fisk og ost.
Opbevaring
Opbevares bedst i køleskab.Ved 00 C og 90% relativ fugtighed kan abrikoser opbevares i løs vægt i 1-2 uger
med emballage 3-5 dage.
Holbarhed
5-7 dag ved 4-6 grader.Frysning
Ja, og gerne i halve uden sten. Evt. flås. Kan fryses med eller uden sukker. Kan også fryses med eller uden overhældes med lage.
Konserveringsformer
- Tørring - Tørrede halve abrikoser, hjemmelavet
- Syltning
- Henkogning
Kilde:
viden om madRåvareguiden
Mad og venner
Giftlinjen