Konservering af madvarer kan foregå på 8 forskellige metoder
Kategori: Mad og drikke - KonserveringSøger du noget om konservering af madvarer. Det kan være blanchering, henkogning, syltning, tørring og rygning, saltning, olielage samt vakuum.
Generelt
Konservering betyder "bevaring", og handler om at forlænge fødevarers holdbarhed. Dertil er det nødvendigt at dræbe eller hæmme de dårlige mikroorganismer i at gro i madvarerne.Hvorfor konservering?
Jeg tænker konservering er for dem, som har en urtehave, frugtbuske og frugttræer. Arbejden er næste lige stort om, der er lidt eller meget af den varer, vi nu har dyrket i haven. Vi bliver så glade, masser af frugt og grønt kan vi høste sommeren igennem. Det er så her konserveringen kommer ind. Mange frugt og grønsager vil vi gerne kunne holde bare lige lidt længere. Vi kan nok også tænke os at det kunne være rart at spise nogle af vores egne høstede frugt og grønsager i løbet af efteråret og vinteren. Derudover vil vi gerne bevare den gode smag.En anden grund kan også være at vi sæsonmæssig har lyst til at købe en masse frugt og grønsager. De er billig i butikkerne, så får vi lyst til at købe lidt større antal frugt og grønt. I baghovedet tænker vi så, hvis bare vi kunne få muligheden for at nyde dissse dejlige frugter og grønsager i løbet af efteråret og vinteren.
Dermed forlænger vi næsten sommeren lidt.
Blanchering er egnet for grønsager
Blanchering er en behandlingsmetode til som regel grønsager før de kommes i fryseren.Vakuum for kød, fisk og ost
Vakuum er ligesom blanchering en metode, som anvendes før madvarerne kommer på frost.
Henkogning er egnet for frugter og grønsager
Glas fyldes med ønskede varer, en form for væske tilsætte og lukkes. Glasset koges til der dannes en form for undtryk i glasset.Væsken kan være sukkerlage, Saft eller saltlage.
Syltning for de fleste fødevarer, men oftes grønsager
De fleste fødevarer kan syltes. Syltes med edike- og sukkerlage.Tørring konserveringsmetode for kød, fisk samt frugt og grønsager
Tørring er ligesom de øvrige konserveringsmetoder er tørring en anden metode til at kan få madvarer til at holde sig bedre.Rygning en konserveringsmetode for sild, skinker, bacon, pølser og laks
4 rygningsmetoder- Koldrygning - bacon, spegepølser, laks, helleflynder, torsk, vildt og hamburgerryg
- Halvvarmrøgning - bacon, hamburgerryg, bayonneskinke, røget filet og diverse pølser og fjerkræ
- Varmrygning - laks, og andre fisk, wienerpølser, cocktailpølser, frokost- og grillpølser.
- Ålerøgning - rygning af fisk, skinke, svinekam og spegepølser
- Saltning for fisk og oksemørbrad
Saltning kan foregå på flere metoder
Gourmetsaltning - Den hurtigste form for saltning, men kan også skabe velsmag.Rimning - Konserveringsmetode for fisk
Spængning - alle fisk og kødtyper kan lagersaltes eller sprænges.
Tørsaltning - hele eller filet sild.