Titel: Bagerens procentformel
Kategori: Mad og drikke - Bagerens procentformel
Beskrivelse: Her på KREATIT.DK kan du finde bagerens 10 trin procentformel, der giver dig et overblik over opskrifter på brød.
Trin1 - opskriften
375 g. hvedemel
125 g speltmel
2 tsk. salt
4 dl. vand
gær på størrelse med en ært.
Trin 2 - alle ingredienser skal have en være angivet i gram.
375 g. hvedemel
125 g speltmel
14 g. salt (1 tsk = 7 g)
400 g. vand ( 1 dl = 100 g)
2 g. gær på størrelse med en ært.
Trin 3 - den totale mel vægt (tmv)
tmv = 375 g hvedemel + 125 g spelt = 500 g mel
Nu kan vi sammenligne alle ingredienserne direkte i forhold til hinanden.
Trin 4 - Ingrediensernes procentvise andel i forhold til mel
Hvedemel i %: (375 g /500 g) x 100 = 75 %
speltmel i %: (125g /500 g) x 100 = 25 % speltmel ( anbefaler at ikke-hvedemelprodukter ikke overskrider 25% af samlet melprodukter)
salt i %: (14 g/ 500 g) x 100 = 2,8 % salt( Brød har normalt et saltindhold mellem 1,5% og 2,5 %) altså lidt høj værdi
vand i %: ( 400 g/500 g) x 100 = 80 % vand (vådt brød)
gær i %: (2 g/ 500 g) x 100 = 0,4 % (en lille gærmængde der tyder på lang hævetid)
Trin 5 - bagerens procenformel
75 % hvedemel
25 % speltmel
2,8 % salt
80 % vand
0,4 % gær
Trin 6 - den totale procemt ( tp)
Den totale vægt i procent giver ikke 100%, når vi lægger alle ingredienser sammen.
Den samlede totale vægt (tp) i % = 75 + 25 + 2,8+ 80 + 0,4 = 183,2 %
Trin 7 - den totale vægt (tv)
Når vi kender den totale procent (tp) og total melvægt (tmv) kan vi udregne den totale vægt af brødet ved følgende formel:
tv = (tp x tmv) /100 = 500 x 183,2) / 100 = 916 g eller ca. 1 kg.
værdien får du også hvis du lægger alle tallene sammen i trin 2
tv = 375 g + 125 g + 14 g + 400 g + 2 g = 916 g = ca. 1 kg.
trin 9 - omregning til 10 stk. brød a 700 g.
Hvis vi skal bruge 10 brød af 700 g, så kan vi regne os frem til en ny opskrift.
10 brød a 700 g = 7000 g
7000 g/ 183,2% = 38,2 g /%. Det vil sige at hver % i opskriften er lig med 38,2 g
trin 10 - omregning af alle ingredienser.
hvedemel = 38,2 x 75 = 2865 g
speltmel = 38,2 x 25 = 955 g
salt = 38,2 x 2,8 = 107 g
vand = 38,2 x 80 = 3056 g
gær = 38,2 x 0,4 = 15,3 g
trin 9 - 10 brød af 700 g - afrundet
hvedemel = 38,2 x 75 = 2860 g - 2,86 kg
speltmel = 38,2 x 25 = 950 g
salt = 38,2 x 2,8 = 100 g
vand = 38,2 x 80 = 3 liter
gær = 38,2 x 0,4 = 15 g