Mad og drikke

Mad og drikke ellers dur helten ikke

Tilbage

Bagerens procentformel

Her på KREATIT.DK kan du finde bagerens 10 trin procentformel, der giver dig et overblik over opskrifter på brød. Bagerens procentsformel

Trin1 - opskriften

375 g. hvedemel

125 g speltmel

2 tsk. salt

4 dl. vand

gær på størrelse med en ært.

Trin 2 - alle ingredienser skal have en være angivet i gram.

375 g. hvedemel

125 g speltmel

14 g. salt (1 tsk = 7 g)

400 g. vand ( 1 dl = 100 g)

2 g.  gær på størrelse med en ært.

Trin 3 - den totale mel vægt (tmv)

tmv = 375 g hvedemel + 125 g spelt = 500 g mel

Nu kan vi sammenligne alle ingredienserne direkte i forhold til hinanden.

Eksempel opskriften regnet om til vægt.

Trin 4 - Ingrediensernes procentvise andel i forhold til mel

 

Hvedemel i %: (375 g /500 g) x 100 = 75 %

speltmel i %: (125g /500 g) x 100 = 25 % speltmel ( anbefaler at ikke-hvedemelprodukter ikke overskrider 25% af samlet melprodukter)

salt i %: (14 g/ 500 g) x 100 = 2,8 % salt( Brød har normalt et saltindhold mellem 1,5% og 2,5 %) altså lidt høj værdi

vand i %: ( 400 g/500 g) x 100 = 80 % vand (vådt brød)

gær i %: (2 g/ 500 g) x 100 = 0,4 % (en lille gærmængde der tyder på lang hævetid)

Trin 5 - bagerens procenformel

75 % hvedemel

25 % speltmel

2,8 % salt

80 % vand

0,4 % gær

Eksempel opskriften som procent.

Trin 6 - den totale procemt ( tp)

 

Den totale vægt i procent giver ikke 100%, når vi lægger alle ingredienser sammen.

Den samlede totale vægt (tp) i % = 75 + 25 + 2,8+ 80 + 0,4 = 183,2 %

Trin 7 - den totale vægt (tv)

Når vi kender den totale procent (tp) og total melvægt (tmv) kan vi udregne den totale vægt af brødet ved følgende formel:

tv = (tp x tmv) /100 = 500 x 183,2) / 100 = 916 g eller ca. 1 kg.

værdien får du også hvis du lægger alle tallene sammen i trin 2

tv = 375 g + 125 g + 14 g + 400 g + 2 g = 916 g = ca. 1 kg.

trin 8 - omregning til 10 stk. brød a 700 g.

Hvis vi skal bruge 10 brød af 700 g, så kan vi regne os frem til en ny opskrift.

10 brød a 700 g = 7000 g

7000 g/ 183,2% = 38,2 g /%. Det vil sige at hver % i opskriften er lig med 38,2 g

trin 8 - omregning af alle ingredienser.

hvedemel = 38,2 x 75 = 2865 g

speltmel = 38,2 x 25 = 955 g

salt = 38,2 x 2,8 = 107 g

vand = 38,2 x 80 = 3056 g

gær = 38,2 x 0,4 = 15,3 g

trin 9 - 10 brød af 700 g - afrundet

 

hvedemel = 38,2 x 75 = 2860 g - 2,86 kg

speltmel = 38,2 x 25 = 950 g 

salt = 38,2 x 2,8 = 100 g

vand = 38,2 x 80 = 3 liter

gær = 38,2 x 0,4 = 15 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siden er opdateret den 26-07-2020