Titel: De 12 trin bageren gør brug af ved bagning af diverse brød.
Kategori: Mad og drikke - 12 trin for brød
Beskrivelse: Her på KREATIT.DK kan du finde de 12 trin bageren gør brug af ved bagning af diverse brød, boller og flutes.
Trin 1 - Tag alle ingredienserne frem.
For at sire dig at du ikke mangler nogen ingredienser i dejen. Så er det en god ide at starte med at finde alle ingredienser. Er der mange, så kan du med fordel tælle antallet af ingredienser i opskriften og sammenligne med dem der er fundet frem.
Er der tale om mange ingredienser, så kan du tælle antal af ingredienserne og sammenligne med de fundne med opskriften.
Sørg for med en god køkkenvægt til at måle alle ingredienserne op en efter en. Husk også at bruge målebægere eller måleskeer. Tæl eventuelt igen. Det er vigtigt at antallet stemmer og ligeså vigtigt at det er i de rigtige mængder. Brug kopper, glas, talerkner og skåle til hver ingrediens.
Tilsidst stil ingredienserne op i opskriftens rækkefølge. Denne rækkefølge er som regel lig med den rækkefølge de enkelte ingredienser skal tilsættes i.
Mælken! Mælken må ikke komme over temperaturen 37 grader - da det ødelægger gæringen. 37 grader rammer vi bedst ved at lave en fingertest op på indersiden af håndledet. Brænder det er det for varm. Behagelig så er temperatuen godkendt. Det sikre er en temeraturmåler.
Melet! Mel er forskelligt - noget mel suger mere vand end andet.
Husk! Det er meget vigtigt at veje nøjagtigt af. Grunden er at mængden af tørre ingredienser op i mod de våde ingredienser er meget vigtigt.
Trin 2 - Blandingen og æltning
Start med at læse hele opskriften igennem først. Nu skal ingredienserne blandes sammen efter opskriften i den helt rigtige rækkefølge. Det kan måske være en fordel at følge med i den rækkefølge, som ingredienserne skal bruges. For hver dele af opskriften, check om ingredienserne også står i den rigtige rækkefølge. Når vi har med brød at gøre, så bliver det som regel æltet til sidst.
Jeg vil på det varmeste anbefale at blande alle de tørre ingredienser i melet, inden den kommes i dejen. Dermed bliver eksempelvis salten rigitgt godt fordelt i dejen.
Jeg kan også anbefale at sigte melet i dejen, da risikoen for at der kommer klumper i dejen er mindre.
Trin 3 - Hævning
Brødet hæver. Gæren formere sig og trækker gluten ud af melet. Der dannes kuldioxid. Denne første hævning er medbestemmende for brødets smag.
Trin 4 - Afgasning (slå dejen ned)
Slå dejen ned og kuldioxiden ud af brødet. Varmen fordeles i brødet. Næringsstofferne bliver spredt, så gæren igen kan tage fat og omdanne noget af stivelsen til sukker.
Trin 5 - Opdeling
Start med at veje dejen. Dejen opdeles i portionsstørrelser. Hvis dejen skal deles kan det gøres på følgende måde:
Del dejen over på midten. Hver af de 2 dejklumper kan igen deles på midten. Dermed foresættes der intil det rigtige antal portioner er opnået. slut så med at veje dem. Da du har vejet dejen til at starte med ved du hvad hver bolle, kurvertbrød eller flytes skal veje.
Hvis antallet er ulige, så kan brødet deles op i eksempelvis 3 dele og så vejes efterfølgende. Det er vigtig at hver brød vejer lige meget. Dermed skal de også bages i lige lang tid.
Trin 6 - Form
Afhængigt af hvilken form det endelig brød skal have, så får brødet en midlertidig form. Det kan enten være en rund kugle, en aflang form eller en lang flytes form.
Trin 7 - Hvile
Hvis vi arbejder for meget med en dej, så bliver den spændt op, og har brug for hvile. Trækker vi i den så trækker den sig sammen. Brødet har brug for hvile, af typisk minimum en halv time.
Trin 8 - Formgivning
Brødet skal nu have sin endelige form. Det kan være boller, franskbrød, flutes, fletbrød, kringel eller andet. Gode bageforme er geniale, og køb nu dem ikke for billige. De billigste har oftes problemer med at få brødet til at slippe igen.
Det er vigtigt at kunne lave brødene ens. Dermed skal de have lige lang tid i ovnen.
Trin 9 - Efterhævning
Det formede brød hæver igen. Typisk til dobbelt størrelse. Efterhævningen bestemmer hvor luftig brødet bliver.
Trin 10 - Bagning
Brødet kommes i den varme ovn og bages. Typisk skal det have en indvendig temperatur på 82 til 99 grader før det er bagt. Et elektrisk stegetermometer kan være en god hjælp.
Derudover så er det vigtigt at fugte brødet under bagningen. Det kan gøres enten ved en forstøver eller ved at stille en skål, fad ind i ovnen.
Husk! Det er vigtigt at du kender din ovn.
Trin 11 - Afkøling
Brødet skal afkøles mindst 30 minutter, men helst i 2 timer. Brødet er først færdigt når de 2 timer er gået. Hvis du skære i brødet før, så smager det som tapetklister. Så længe brøder er over 71 grader bager det videre, og skærer vi i brødet, så kan vi risikere at det falder fra hinanden og klistrer til kniven.
Her er det vigtig at brødet afkøles på en rist. Det vil sige at vi brødene tages ud af formene og hviler på en rist. Brødene kan dermed komme af med varmen hele vejen rundt.
Trin 12 - Opbevaring og spisning
Laver du et lyst brød og vil bevarer skorpen, så opbevar det i papir. Du er nød til at spise det i løbet af en døgns tid.
De fleste brød opbevares bedst i en tæt plastikpose. Det gør skorpen blød bevarer krummern længst muligt.
Der er desværre ingen måde, hvorpå vi kan bevare skorpen sprød og krummen blød i flere dage. Brødristeren er bedste bud.