Titel: Dej - hvad er dej?
Kategori: Mad og drikke - Bagopskrifter - Dej
Beskrivelse: Søger du eller ønsker du at finde svar på hvad dej er? Så kan du finde svaret her på Kreatit.dk
Hvad består dej af?
Dej er en blanding af ingredienser, som typisk består af en form for væske, et bindemiddel og noget smagsstoffer. Når vi blandet ingredienserne sammen, så betegner vi denne klump som vi ender ud med for en dej.Dej kan vi også tilsætte et hævemiddel.
Væske!Væsken er typisk vand eller mælk men også olie.
Bindemiddel! Bindemidlet er næsten altid mel.
Smagsstoffer! Smagsstoffer kan være krydderier eller aromaer. Aromaer er som regel flydende. Smagstoffer kan naturligvis også være frugt, grønsager og bær.
Hævemiddel! Her tænker vi ofte på gær. Udover gær, så anvendes der typisk bagepulver eller natron, som hævemiddel.
Typer af dej!
Fælles for dej er at de typisk bliver bagt i ovnen, men der er nogle få undtagelser. Det er eksempelvis pandekagedej, som vi bager på en pande. Så er der æbleskiver, som vi bager på en specieldesignet pande. Vaffeldej bliver bagt på en dertil specieldesignet elektisk pande.Flydende! Den kan være Flydende, som typisk pandekagedej.
Fast dej og formende! Den dej som er mere fast i det, vil vi typisk bruge til at forme bolder, kager og brød. Til denne typer af dej, tilsættes der typisk en form for hævemiddel.
Elastisk dej! Denne elastisk type af dej bliver brugt til pizza.
Blød dej! Den bløde dej bruger vi typisk til småkager, som vi sprøjter eller trykker ud på bagepladen.