Mad og drikke

Mad og drikke ellers dur helten ikke

Tilbage

Titel:Grøntsager

Kategori: Mad og drikke - Tilbehør - Grønsager
Beskrivelse: Dansk forbrugerrådet anbefaler at vi spiser 6 frugt og grønt om dagen.

6 om dagenGrønsager

Anbefalingen lyder på 6 om dagen, men det skal oversættes til 600 gram frugt og grønt om dagen.

Rensning

Der kan opstå jordbakterier og skimmelsvampe på rå grøntsager. Hvis vi ikke renser dem godt, så vil de få lov til at formere sig i en gryderet eller en sauce. For at undgå dette skal vi rengøre alle grøntsager omhyggeligt før tilberedning.

VIGTIG! Rensningen SKAL også foregå adskilt fra andet arbejde i køkkenet.

Husk!

Mørkfarvning

Nogle grøntsager bliver brune eller mørke på overfladen, efter udskæring. Det er luftens ilt, der er skyld i dette. Det kan vi se ved følgende grøntsager:

Det kan minskes, hvis disse grøntsager lægges i koldt vand, tilsæt lidt citron eller eddike. De kan også dryppes med citronsaft.

Opbevaring og holdbarhed

Når du køber grøntsagerne er de fugtige og kølet ned. Tøm derfor dine indkøbsposer med det samme. Får de lov til at stå til næste dag, forringes grøntsagernes kvalitet og holdbarhed.  

 

Undgå udtørring

Når vi høster grøntsagerne, er alting i kraftig vækst, og grøntsagerne lever videre, selv om vi skærer rodsystemet over. Det skyldes at de suger væsken videre fra toppen af grøntsagerne. Det kan derfor være godt at skære toppen af straks.

Sikker opbevaring

Lav temperatur, høj luftfugtighed og mørke kan formindske grøntsagerne udtørring. Generelt bliver grøntsager runkne, når de har det for tørt. Men breder mug, svamp eller råd, så bør grøntsagerne opbevares mere tørt. Grøntsager holder sig bedst, hvis de først vaskes og skrælles, når de skal bruges.

Hurtig genoplivning

Er grøntsagerne alligevel blevet kedelig slatten, så prøv at sætte den i vand eller vask og klargør den og put den i køleskabet i en plastikpose. Efter et par timer genvinder det grøntsagerne sin sprødhed.

Agurk

Skal i en plastikpose i køleskabet grøntsagsskuffe.

Græskar, Hokkaido, spaghettisquash

Opbevares tørt, feks. i en skål i køkkenet.

Kartofler

Skal have det tørt, men køligt (5-10 grader) og mørkt. Det kan f.eks være i en flamingokasse på et koldt cementgulv i en lukket garage eller på altanen med nogle aviser over. Carport er ikke muligt, da mus vil bide hul på flamingokassen og spise af kartoflerne. Lys får kartoflerne til at lave grøn hud. Samtidig med den grønne farve producere kartoflen ganske små mængder af giften solanin, som især små børn ikke kan tåle.

Krydderurter i Potte

Er lette af holde og skla blot vandet rigeligt. Kan som regel holde længe.

Krydderurter i bunder

Skal behandles mere forsigtigt. Et bundt dild skal have lidt fugt for at holde sig fugtigt. Skyller de det, kan det kun holde få dage. Opbevar det i køleskabet i en plastikpose, gerne i køleskabets grøtskuffe. Husk at kikke til det med jævne mellemrum. Anbefaler med en lukkeclips. SÅ kan der åbnes og tilføjes lidt fugt og lukkes igen.

Kål

Skal gemmes i en plastpose i køleskabet. Kan genoplives ved at skære den yderest tørre skive af stokken og lægges i en dyb tallerken med koldt vand.

Løg/hvidløg

Skal have det tørt - knasttørt. Gerne oven på fyret eller i en skuffe i køkkenet. Aldrig i en plastikpose og slet ikke et fugtigt køleskab. Om sommeren kan friske løg dog godt af at komme i køleskabet, hvis vi ikke ønsker, de skal tørre.

Peberfrugt

Skal i en plastpose i køleskabets grøntsagsskuffe.

Rodfrugter

Skal i en plastpose for at forhindre udtørrign og ligge koldt - hest i køleskabet ellers udenfor mod nord, eller hvor der er skygge.

Salat

Skal i en plastpose i køleskabet. Det bedste vil være at gøre salaten klar med det samme. Det vil sige at tage stokken, skylle dem grundigt og lade dem ligge i vandet for til sidst at lade salatbladene dryppe godt af - eventuelt ved hjælp af en salatslynge. Alternativ er at skylle salathovedet i hel stand og lade det "suge" lidt væde, afdryppes, og så i pose på køl.

Squash/courgette/zuchini

Skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe.

Svampe

Skal i palstpose i køleskabet.

Tomater
Skal i en skåpå køkkenbordet og gerne sammen med bananer eller avokado. Frugterne modner hinanden. Tomater i køleskabet mister smag og modningen går i stå.

Avokado

Må ikke komme i køleskab, da det stopper modningen, og frugten får mårke pletter. Opbevar dem i en skål på køkkenbordet. Sammen med tomater vil modningen være hurtigere.

Bananer

Må aldrig komme i køleskabet, idet det går dem sorte. Er bananerne grønne og umodne, modnes de hurtigt sammen med enten andre modne bananer, eller tomater eller avokado.

Citrusfrugter

Tåler ikke at ligge i en skål fremme i stuetemperatur mere end højst et par dage. Den bedste holdbrahed opnåes i plastpose i køleskabet eller et andet køligt rum ikke over 10 grader.

Melon

Har det fint i stuetemperatur. Mister smag hvis den kommes i køleskab. Har vi først spist af melonen, kan den derimod have bedst af at komme i køleskabet.

Æbler og pærer

Har det fint i stuetemperatur. Eventuelt kan vi have dem stående i en flamingokasse (overdækket med et tæppe el. lign.) på terrassen eller i garagen, hvis pladsen i køleskabet bliver for trang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siden er opdateret den 26-12-2022