Titel:Kartofler
Kategori: Mad og drikke - Tilbehør - Kartofler
Beskrivelse: Her på Kreatit.dk finder du noget generelt om kartofler.
Fødevarestyrelsen råd om kartofler
- Spis kartofler flere gange om ugen. De er sundere end ris og pasta, men det er anbefalet at vi variere imellem disse produkter. Dage med ris eller pasta, bør supleres med flere grønsager og frugt.
- Kartofler indeholder mange kostfibre, c-vitamin og b-vitaminer
- Sund mand kan godt indeholde kartofter til middagsmadden hver dag.
- Tilbered helt kartoflerne uden brug af fedtstof, kogte eller bagte.
- Frostne tilberedte kartofler, fx pomfritter, så bør fedtindholdet max være 5 gram pr. 100 gram.
Opbevaring
Kartofler skal opbevarres køligt (8-10 grader). De bør ligeledes opbevares tørt og ventileret, for at forhindre spiring eller at de skrumper ind p. g. a. væsketab. Kartofler tåler heller ikke lys. Har de fået lys, så vil de blive grøn og er dermed uspiseligt. Kartofler med spire kan derimod godt spises, hvis spirerne brækkes af før tilberedningen.
I køleskabet er det anbefalet at de opbevares i grønsagsskuffen, som bør være ca. 8 grader.
Typer af kartofler
Vi kan fra udgangspunktet dele kartofler op i 2 hovedgrupper. De nye og de gamle karftofler.
De nye kartofler er dem som er nyopgravede.
De gamle kartofler er dem vi gravede op i efteråre sidste år og spist af i vinterhalvåret.
Typer af kartofler |
Egenskaber |
Anvendelse |
Forberedelsestid |
Faste kartofler | Væskeindhold, kun lidt stivelse, tynd skræl | Kogt, dampel, bagt i deres skind, sauteret, brugt i salater og i ragouter. | Længere end de melede |
Melede kartofler |
Modne melede kartofler, mere stivelse
|
Pureer, supper, gryderetter, mos, kroketter, pandekager og gratinerede.
Grillet, bagt i deres eget skin og til chips. |
Kortere tid |
I supermarkedet
I Danmark mærkes kartoflerne efter deres størrelse og anvendelse.
Typer |
Størrelse |
Anvendelse |
Brune kartofler | ||
Pille kartofler | Små kartofler | Brunede kartofler
Kogt med skin på |
Skrællekartofler | Mellem størreslse | Skrællede og kogte kartofler |
Bagekartofler | Tvæsnit på min. 5 cm. Store kartofler | Bagt i ovnen og til pomfritters |
Søde kartofler | Store røde kartofler | Grillede og bagt |