Mad og drikke

Mad og drikke ellers dur helten ikke

Tilbage

Titel:Kartofler

Kategori: KARTOFLER
Beskrivelse: Her på Kreatit.dk finder du noget generelt om kartofler.Kartofler

Fødevarestyrelsen råd om kartofler

Opbevaring

Kartofler skal opbevarres køligt (8-10 grader). De bør ligeledes opbevares tørt og ventileret, for at forhindre spiring eller at de skrumper ind p. g. a. væsketab. Kartofler tåler heller ikke lys. Har de fået lys, så vil de blive grøn og er dermed uspiseligt. Kartofler med spire kan derimod godt spises, hvis spirerne brækkes af før tilberedningen.

I køleskabet er det anbefalet at de opbevares i grønsagsskuffen, som bør være ca. 8 grader.

Typer af kartofler

Vi kan fra udgangspunktet dele kartofler op i 2 hovedgrupper. De nye og de gamle karftofler.

De nye kartofler er dem som er nyopgravede.

De gamle kartofler er dem vi gravede op i efteråre sidste år og spist af i vinterhalvåret.

Typer af kartofler

Egenskaber

Anvendelse

Forberedelsestid
Faste kartofler Væskeindhold, kun lidt stivelse, tynd skræl Kogt, dampel, bagt i deres skind, sauteret, brugt i salater og i ragouter. Længere end de melede
Melede kartofler

Modne melede kartofler, mere stivelse  

 

Pureer, supper, gryderetter, mos, kroketter, pandekager og gratinerede.

Grillet, bagt i deres eget skin og til chips.

Kortere tid

I supermarkedet

I Danmark mærkes kartoflerne efter deres størrelse og anvendelse.

 

 

Typer

Størrelse

Anvendelse

Brune kartofler    
Pille kartofler Små kartofler Brunede kartofler

Kogt med skin på

Skrællekartofler Mellem størreslse Skrællede og kogte kartofler
Bagekartofler Tvæsnit på min. 5 cm. Store kartofler  Bagt i ovnen og til pomfritters
Søde kartofler Store røde kartofler Grillede og bagt

 

 

 

 

 

Siden er opdateret den 18-10-2020