Titel: Oksekød
Kategori: Mad og drikke - Madvarer - Oksekød
Beskrivelse: Her på KREATIT.DK finder du noget generelt om oksekød.
Særlig mørt - kort tilberedningstid
Udskæring |
Anvendelse |
Mørbrad | Steg, bøf, tournedos, chateaubriand |
Filet med fedtkant | Steg, entrecote |
Filet uden fedtkant | Steg, bøf, carpaccio |
Marmoreret filet | steg, ribeye |
Tyndsteg | Steg, T-bone |
Tyndstegsfilet | Steg, bøf |
Tykstegsfilet | Steg, roastbeef, bøf, medaljoner, carpaccio |
Culotte | Steg |
Flanksteak | Steg |
Velegnet til stegning mørt - middel tilberedningstid
Udskæring |
Anvendelse |
Inderlår | Roastbeef, steaks, tynde skiver, tern, strimler |
Klump | tern, strimler |
Cuvette | Steg |
Bovklump med fedtkant | Steg |
Bovklump uden fedtkant | Steg |
Kogning og braisering - længere tilberedningstid
Udskæring |
Anvendelse |
Brys og tværreb | I peberrod, i sur-sød sauce, suppe |
Spidsbryst | Sprængt, pastrami, suppe |
Bov med og uden ben | Steg, tern, småkød, suppe |
Yderlår og muskel | Tern, strimler, hakkket |
Tykkam | Gammeldags oksesteg, tern, strimler, småkød |
Skank | Osso Buco, suppe |
Haler | Ragout, suppe |
Lårtunge | Salt kød (pålæg) |
Fintskåret kød - hurtigt at tilberede
Udskæring |
Anvendelse |
Skæret af |
Ruller | Benløse fugle eller med andet fyld | Tykstegsfilet, inderlår |
Spyd | Grill blandet med grønsager, bacon eller lign. | Tykstegsfilet, inderlår |
Tynde skiver | Raclette (sauté skiver) | Filet, tynd- og tykstegsfilet, inderlår |
Hakket kød | Hakkebøf, kødsauce, i fars | Bov, skank, halskød, tykkam, bryst, yderlår |
Hakket kød | Tartar | Filet, tykstegsfilet, inderlår |
Tern og strimler | Gryderetter f.eks Bøf Stroganoff | Tykstegsfilet, inderlår, klump, bov |
Steaks | Stegning | Inderlår |
Wok-strimler | Tynde strimler til wok-retter | Tykstegsfilet, inderlår, klump |
Fondue- tern | Fondue | Filet, tynd- og tykstegsfilet, inderlår |
Carpaccio | Forret, frokostret | Filet, tykstegsfilet |
Skal bøffen være rød - 2-3 min på hver side
Skal bøffen være medium - 3-4 min på hver side
Skal bøffen være gennemsteg - 4-5 min på hver side.
Brug et stegetermometer - sæt spydet midt i stegen
Når termometret viser55-60 grader C. er stegen rød/rosa
60-65 grader C er stegen svag rosa
65-68 grader C er stegen gennemstegt.
Opbevaring og holdbarhed
Oksekød kan opbevares i køleskab eller i fryser. Hakket oksekød kan opbevares i køleskab i 1-2 dag, steaks 2-3 dage. Oksesteg og stegt kød i 3-4 dage. Hakket eller stegt oksekød kan holde sig 2-3 mdr. i fryseren, mens steaks og oksesteg kan opbevares i 10-12 mdr. i fryseren.