Mad og drikke

Mad og drikke ellers dur helten ikke

Tilbage

Titel: Ostevoks - hvad er det?

Kategori: Mad og drikke - Madvarer - Mejeriprodukter - Ostevoks - Beskyttelse af madvarer

Beskrivelse: Søger du og finde en metode til at forbedre en fast osts holdbarhed, svaret er ostevoks. Det er beskrevet her på Kreatit.dk.

 

Ostevoks - hvad er det?

Ostevoks er en paraffin, som bruges til at beklæde overfladen på faste oste. Den er godkendt af fødevarestyrelsen. 
Voksen forbliver blød, bøjelig og bearbejdssomt selv efter at være brugt på osten. Det betyder at den ikke ikke brækker når vi skære i osten efterfølgende.
 

Farver

Den kan købes i farverne:

Hvad er den sammensat af eller består voksen af?

Voksen bliver fremstillet af vegatabilske produkter. Alle bindestoffer, farvestoffer og pigmenter som er anvendt til fremstillingen af hollandske ostevokse er godkendt til fødevarer. 
 

Hvor stor mængde eller portion kan vi købe?


Typiske så afvejes voksen i portioner af 800 gram. 800 gram voks rækker til ca. 25 kg ost alt efter tykkelse af den voks vi ønsker samt ostens størrelse.  
 

Hvorfor er det godt at bruge ostevoksen?


Den fungere har  beskyttende virkning for at minimere uønsket skimmelsvamp og mugangreb. Derudover minsker den også at osten bliver udsat for en fordampning og bliver indtørret under lagning. Modningsprocessen bliver også nedsat. 
 

Hvordan foregår det?

1. Voksen smeltes i en gryde, ved at varme voksen op til ca. 70 grader. Obs! Gryden kan kun bruges til ostevoksen, da det ikke er let at få en ren gryde igen.  
Type 1! Den ønskede ost dyppes i voksen. Obs! kun til faste oste. 
Type2! osten pensles med voksen. Obs! penslen skal IKKE være af kundstof, da der er risiko for at den smelter. Pensler med naturlige hår er bedst. Husk også at sikre dig at det ikke er den billigste pensel med naturlige hår, da de kan have tendens til at tabe hårene. Det ønsker vi naturligvis ikke det sker. Obs! Anvendes til halv faste oste.  
 

Hvornår skal vi så bruge den?

Når vi har købt et stort stykke skæros, som vil være mest økonomisk. Det vil sige at vi efterfølgende kan have problemer med at nå og spise skærosten før udløbsdatoen. 

 

Siden er opdateret den 26-12-2022