Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Titel: Esrum Sø - Søen der er værd at se

Kategori: Oplevelser - Attraktioner - Danske søer - Esrum sø

Beskrivelse: Ønsker du at gå en tur rundt Danmark næst største sø Esrum sø, så se lige her på Kreatit.dk.

Beskrivelse

Esrum Sø er Danmarks 2. største sø, som er beliggende på Sjælland. Esrum Sø er Danmarks vandrigste sø.

Tilløb :Tilløbene til søen er små.
Afløb: Esrum Å
Oplandsareal: 62 Km2
Esrum Sø er Danmarks næststørste sø i areal, samt den der har den største vandmængde. 

Søen er Danmarks næststørste i areal, men til gengæld den sø i landet, der har den største vandmængde. Set fra oven synes den at ligne et stort badekar, om end den visse steder er ret dyb. Den har et regelmæssigt omrids og kun få bugter og vige.
Esrum Sø er mange tusinde år gammel. Søen blev dannet eller skabt under den sidste istid, da en stor isblok formentlig gravede sig ned i terrænet, hvor den langsomt smeltede og derved dannede søen.

Overfladeareal: 1729 ha eller 17,29 km2
Middeldybde: ca. 13,5 m
Max dybde: 22,53 m
Vandmængde: 233 mio m3

Specielt: Ved Esrum Møllegråd går ruten forbi Daniels Kilde. I følge folkehistorien skulle denne helligkilde være helsebringende, en munk skulle efter signe drikke af kilden, hvorefter han blev helbredt fra alt sygdom. Det er tilladt at tage Kajak, robåds-, sejlbåds- eller kanotur på den sjællandske sø. Sejlbåde må dog ikke være længere end 7 m og 2,5 m i bredde. Området omkring ESrum Sø er delvis fredet. 
Fiskeri:
Natur: Langs vandreruter går turen forbi en gammel egebevoksning fra 820. Egebevoksning er en af flere i Gribskov, som blev plantet til ære for de danske krigsskibe. Et egetræ er blev opkaldt efter en britisk flådeadmiral - Lord Nelson Eg. Der findes i den sydlige ende 2 fugleudsigtstårne, hvor fra du kan observere søens rige fugleliv.
Sti: Der findes vandreruter på 27 km og 10 km rundt Esrum sø.
Lejrpladser: Der er shelter rund om Esrum sø.

Beliggenhed

Sjælland

Nærmeste større by: Fredensborg, Nødebo, Helsigør og Hillerød.

Esrum Sø og Grib Skov – Hvad søen og skoven gemmer

Esrum Sø indgår i Nationalpark Kongens Nordsjælland.
 

Kommune

Fredensborg Kommune, Gribskov Kommune, Helsingør Kommune og Hillerød Kommune.
 

Region

Region Hovedstaden
 

Omegn

Inden man begiver sig ud på en lidt længere vandretur omkring Esrum Sø og Grib Skov, må man besøge Esrum Kloster, Fredensborg Slot og slotshave, Caluphuset, Skipperhuset og Møllegård.

Esrum Kloster blev grundlagt i midten af 1100-tallet af cisterciensermunke fra Frankrig. Klosteret voksede hurtigt og var kort herefter landets rigeste med store land- og skovarealer under sig. Klosteret var oprindeligt opført med kirke, fratergård og økonomigård.

I dag består klosteret af økonomigårdens sydfløj. Resten blev revet ned kort efter reformationen.

Esrum Møllegård var oprindeligt en landejendom med mølledrift baseret på vandkraften fra Esrum Å, som løber direkte gennem gårdens møllebygning.

Nærmeste nabo til Esrum Sø er Grib Skov mod vest, mens den østlige nabo er åben agerjord. Grib Skov er Danmarks næststørste skov.

Det virker næsten som om, at skov og park forsøger at udglatte det dramatiske landskab, der omgiver Esrum Sø og Grib Skov. For inde i Grib Skov ligger der nogle vældige bakker, der tilsammen udgør en vigtig del af istidslandskabet på Nordøstsjælland.

I det nordlige hjørne af søen ligger Sand Port og Blå Port, som tidligere var indgange til kongelige stutterivange, hvor kongens heste græssede.

Esrum rundt - Vandreturen ved Danmarks næststørste sø, er 27 km, eller 10 km lang. Løberuter - Kongeetapen - 27 km, Slotsetapen - 10 km, Prinsesse Isabella ruten - 5 km, Fredensborg Børneløb 1,5 km

Siden er opdateret den 28-05-2024