Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

 

Gotisk byggematerialer

Her vil der være en beskrivelse af de gotiske byggematerialer som blev brugt i gotiske bygningsværker.

Frådsten

Landsbykirkernes byggemateriale var den bløde og let forarbejdet frådsten. Det vil sige kildekalk, eller den hårde granit, enten som ubehandlede marksten eller kvaderhugne blokke. Kvaderhugne blokke anvendes hovedsaligt i Jylland.

 

Det store billede af en søjle er bygget i frådsten.  

 

Formsten

 Formsten siger næsten af sig selv sten som fremstilles i faconer, farver og størrelser, der kan tilpasses eller formes til et hvert byggeri. Det er både til nybyggeri som ældre- og bevaringsværdige bygninger.

Formstenene formes individuelt alt efter hvilket udtryk, vi ønsker. Der findes enkelte standarder til rundbuer, søjler og lignende.

 

 

Mursten

Omkring 1150 - tallet indføres teglbrændingsteknikken, antageligt fra Lombardiet. Dermed var det muligt at udnytte landets store forråd af egnet ler til produktion af mursten. I det at naturstensmaterialer var ved at være brugt op, måtte de ty til andre metoder. Det murede forbadt med kalkmørtel osm bindemiddel gav så godt som uforgængelige ydervægskontruktioner, en omstændighed, der siden har sat sit dybe præg på dansk byggeri lige siden. De første eksempler på teglstensbygninger hører klosterkirkerne i Ringsted og Sorø som påbegyndt i ca. 1160.

Byggematerialet var for det meste sandsten og der blev ofte anvendt farvet glas i vinduerne.

Siden er opdateret den 10-10-2020