Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Haven eller parken

Det at gå på opdagelse i HAVEN eller PARKEN i tilfælde at du eventuelt bor i en lejlighed som ikke har den store have til.

 

Ud over at du og din famillie får noget frisk luft, så kan I måske få en oplevelse med hjem. Det kan være at det at fodre havens eller parkens fugle kan give en dejlig oplevelser. Det afhænger naturligvis af barnes alder,

 

Havens fugle kan fodres på fodrebræddet og du kan indedørs holde øje med de fugle, som finder vej til fodrebræddet. Husk også at hænge noget op eksempelvis fodringkugler til mejsefamillien.

 

I parken kommer der som regel mange forskellige typer af ænder. Disse ænder er som regel vant til at blive fodret så de kommer helt tæt på. Nogle gange kan de tage brødet ud af din hånd. Men - det er vilde fugle du fodre, så kan det godt være at de kan finde på at bide.

Hvis parkens personale skulle af sat et skilt op med fodring forbudt, så må dette naturligvis accepteres. Grunden kan være at de kan blive afhængig af fodringen, så hvis den ophører, vil fuglene dø af sult. Hvis det derimod er tilladt at fodre fuglene, så kan jeg på det varmeste anbefale at købe det biligste toastbrød du kan finde og brække det i småstykker. Så er det muligt for rigtig mange ænder eller fugle kan få på en gang.   

Hvad finder jeg i haven?

Vi har alle godt af noget frisk luft. Jeg vil gerne forslå at turen ude i haven. Når vi så er kommet herud - hvad finder vi så i haven?

 


Her finder I utrolige farverige blomster. Her kan der være mange smukke store som små blomster i alle farver og mange græsarter.

 

 

De høje planter er eks. Gyldenris, diverse buske.

 

 

 

De lavere arter er eks. Tulipaner, Påskeliljer, diverse løgplanter.

 

 

 

Græsarter som bl.a. elefantgræs, hjertegræs m.m.

 

 

 

De helt lave kan der nævnes blåpuder og diverse kantplanter.

 

 

 

Frø og frøkapsler kan du finde i alle størrelser og former.

 

 

 

Dyr i form af biller, insekter og sommerfugle er der som regel. Hvis det har regnet så vil der nok være mange regnorme og måske frøer.  

 

 

 

Der kan være meget forskel på naturligvis på hvilken årstid man har. Derudover kan der også være forskel på de forskellige dele af landet du er og fra have til have.

 

 

 

Fugle kan også have indflydelse på hvad man finder i haven, idet deres ekskrementer kan indeholde plante frø.

 

 

 

Alt efter hvor næringsrig jorden er væksten her være anderledes få km væk.

 

 

 

Husk

 

 

 

Børn elsker at samle ting op, så skabe noget af det de finder. Børn vil ogs elske at der bliver samlet noget op. Når I kommer hjem, kan der gå megen tid med at finde ud af hvad I har samlet. 

Vær opmærksom på at hvis du og din familie gør i den lokale park, så er det kun tilladt at tage det med hjem som ligger på jorden. Blomster og blade må ikke knækkes, plukkes eller klippes af de "levende planter". Hvis du har kameraet med så tage et billed af de forskellige blomster og blade.    

 

 

 

Jeg foreslår at uanset hvor du gør med dine børn så vil det være godt at have mulighed for at samle noget op fra naturen. Ha altid en plasticpose med og/eller diverse tomme mælkekartoner. Husk også at tage en saks med i tilfælde blomster og planter er svære at knække af. Husk at det kun er din egen have eller et andet familiemedlem. Sørg nu for at du ikke ribber haven for blomster.

 

 

 

Haven er skønt, da man altid har den ved hånden, medmindre at du og din familie bor i en lejlighed.

 

 

 

Få mange oplevelser ud af en tur i haven.

 

 

 

Se sommerfugle, bier og andre insekter i haven.

 

Saml blomster og planter til buketter.

 

Saml blomster og planter til blomsterpres eller anden videre behandling.

 

Saml blomster og planter som skal studeres nærmere.

 

Saml frø og frøkapsler til videre behandling.

 

Gå på opdagelse i haven og find havens dyr.

 

 

En tur i haven

 

Børn vil elske at gå på opdagelse i haven.

 

Husk at ligge lidt brød ud til fuglene.

 

Jeg køber gerne noget toastbrød, som jeg skærer i små terninger. Det er let for børn at kaste med og så koster de omkring 5 kr. Et helt toastbrød kan række til 4-5 gange. Det er afhængigt af hvor mange fugle, som besøger din have.

 

Til at fragte brødterningerne med bruger jeg en af de gratis poser man kan få hos Løvbjerg eller Kvickly, hvis jeg skal gå langt.

 

Husk at hvis det er om vinteren så skal du blive ved med at ligge mad ud til fuglene, når du først er startet og fuglene har fundet ud af at der er mad.

 

Når ænderne og måske småfuglene, som nu har fået noget at spise, er det måske tid til at børn og voksne går på opdagelse i haven. 

 

Under sten gemmer der sig biller og larver eller bænkebider m.m. 

Find eventuelt en trastub i haven eller på terrassen 

Fandt en trastub på terrassen, som jeg løftede op for at se

 

Se evt. på de travle bier om sommeren. 

 

Har du en sommerfuglebusk så studere de mange forskellige sommerfugle der kommer her om sommeren. Det vil sige at de er der kun når solen skinner.

 

Ved flisebelægningen har myrerne travlt.  

En tur i den lokale parken

 

Børn vil elske at tage på en tur til den lokale park, og meget gerne som her med et vandområde til ænder.

 

Husk at tage brød med.

 

 

 

Når ænderne og måske småfuglene, som nu har fået noget at spise, er det måske tid til at børn og voksne nu får noget at spise. Hjemmefra har mor eller far evt. begge pakket en kurv med saftevand, kiks evt. kager og te eller kaffe til far og mor. Husk nu også at tage et tæppe med, det vil børnene kunne lide – en rigtigt udflugt til parken.

 

Til sidst kan vi alle besøge evt. parkens legeområde. Husk legeredskaber til sandkassen.

 

 

Ældre børn vil selv tage en tur i parken og nyde solskin, naturen, livet sammen med en god veninde eller kammerat alt efter om det er drenge eller piger. De parker som har vandområder og meget gerne med tilladelse til at bade i som lokker mest. Borde og bænke kan også skabe et fælles holdepunkt eller for et kammeratligt mødested før turen går videre enten til et privat hjem eller en tur i byen.    

 

 

Vi bor i lejlighed

 

Bor I en lejlighed og har en lille have, så er det også sjovt for børnene at gå på opdagelse her, men har I ingen form for have så må man aflægge byens park eller grønne område.

 

Det kan da være at blandt familien og eller venner er en eller flere som har haver.

 

Går man en tur ned i byens grønne område eller park så kan det være ekstra hyggeligt at lave det til en dejligt udflugt med madkurv enten i form af frokost eller kage, kaffe og saftevand eller evt. sodavand.

 

Men når man bor i lejlighed kan man kaste blikket på fuglene der flyver i luften. De flyver i mindre eller større grupper. Nogle flyver lavt andre meget højt.

 

En altankasse kan da også være interessant idet man kan se sommerfugle, og andre flyvende insekter aflægge disse et besøg. Det kan måske også være sjovt at være med til at plante altankassen til med blomster og se de vokse og siden hen blomstre.

 

Lav din egen have

 

Lav din egen have, er med henblik på børn som ønsker deres egen have.

 

Denne have eksistere kun i nogle få dage. Det går i sin enkelthed ud på at skabe sin egen lille kopi af en have i en papkasse.

 

Du skal bruge

 

 

 

Skaks

 

Lineal

 

Papkasse

 

Brun farve

 

Plastik til bunden

 

Pensel

 

Lille spejl

 

Stumper og stykker fra haven såsom mos, jord, grus, vedbend, blade og små grene

 

Billeder fra magasiner

 

Skaller

 

Modellervoks

 

 

 

Arbejdsmetode

 

 

 

  1. Klip papkassen så den kun er 4 cm høj og mal den brun. Lad den tørre.
  2. Jeg vil foreslå at du ligge plastik i bunden, da jord og mos godt kan være fugtige.  
  3. Læg spejlet i bunden af kassen som en lille sø
  4. Læg magasin billeder ud som have og låg skaller og mos i æsken
  5. Stik små grene og kviste ned i modellervoks som træer og sæt dem mellem mos og skaller
  6. Spred grus og jord på alle bare pletter
  7. Kom til sidst vedbend i haven.
  8. Du kan evt. male nogle små kogler grønne og placer dem som det er små buske.  

 

 

 

Har du ikke en papkasse kan du lave det i en dyb paptallerken, da skal du klippe et stykke plastik og ligge i bunden først. Du kan først male paptallerken brun. Det kan også være at det er muligt at få en passende plastikkasse af din mor.

 

 

 

Børnenes egen have

 

 

 

Børn behøver ikke at være ret gamle for at de synes at det kan være sjovt at have sin have, nok mest noget for piger.

 

 

 

Det kan være mor og far kan undvære et lille stykke af urtehaven til børnene.

 

 

 

Det kan også være at mor hun har en stor urtepotte til overs som børnene kan få mulighed for at plante til.

 

 

 

Solsikker og ærter er nogle store hit. Solsikken der bliver høj og flot. Jeg har haft held med at komme 3 stk. solsikkekærner fra fuglefrøblandingen ned i et hul. Lad nu børnene selv komme frøene i hullet. Jeg lavede hullet med skaftets enden af en kost.

 

Det kan da naturligvis også tænkes at der ikke er et område som er deres egen, men en solsikke her og en der og lidt ærter et andet sted. 

 

Hovedsagen er at der er noget som kun er deres i haven. 

 

Squash eller græskar er også noget børn synes er sjovt. Det er fordi de kan blive ganske store. Grunden er også at det vil være ekstra sjovt at få lov til at skær i et græskar, som de selv har været med til at passe. Nogle markeder udlevere gratis grækarfrø til børn, for at de kan komme til bage med det i butikken og eventuelt vinde en græskarkonkurrence.

 

 

 

Siden er opdateret den 10-02-2021