Titel: Himmelbjerget er et naturskøn punkt i Danmark
Kategori: Oplevelser - Naturen - Højdepunkter i Danmark - Himmelbjerget
Beskrivelse: Ønsker du at besøge et naturskønt højdepunkt i Danmark, så er Himmelbjerget Danmarks 4. største bakke.
Himmelbjerget er Danmarks 4. højeste bakke.
Historie
Himmelbjergets top rejser sig 147 m over havets overflade. Geologer betegner Himmelbjerget for en "falsk" bakke. Himmelbjerget blev skabt som så meget andet i istiden. Falske bakker bliver skabt når isen efter istiden graver enorme smeltevandsmasser ned i jordlagene og danner tunneldale. De skrå sider danner så de "falske" bakker. En "ægte" bakke er afrundet til alle sider i modsætning til den "falske" bakke.
I tunneldalen, som er skabt af smeltevandet finder vi den smukke Julsø.
Himmelbjeget har fået sit navn på grund af Himmelbjerget oprindelig tilhører Himmelbjerggåen.
Himmelbjerget og Sten Stens Blicher
Himmelbjerget blev kendt da digterpræsten St. St. Blicher i 1839 holdt en folkemøde for 1.000 mennesker. Folkemødet blev foreslaget af nogle studenter der en sommerdag året før på fodtur kom op på bjerget, og begejstredet fortalte om stedet. I kølevandet på folkemødet opstod der en læsebrevskrig.
Fejden gik på at P. Nielsen, som er ejer Himmelbjerggården ikke vidste besked om folkemødet. Efterfølgende havde der været en læserbrevskrig mellem St. St. Blicher og P. Nielsen.
I sommeren 1840 gæstede kong Christian d. 8. Jylland, da han hørte om "fejden" mellem St. St. Blicher og gårdejer P. Nielsen greb han ind. Han købte Himmelbjerget af P. Nielsen, så alle kunne færdes frit på Himmelbjerget.
Blicher stenen som er rejst den 11. okt 1882 på St. St. Blichers 100 års fødselsdag. Her står der: 1839 stævnede St. St. Blicher første gang til dansk folkemøde.
Tårnets historie
Tårnet på Himmelbjegets top er 25 meter høj, er rejst som et minde over Frederik d. 7, som den 5. juni 1849 underskrev grundloven. Tårnet er tegnet af arkitekt L. P. Fenger.
Tårnet bærer en frise (vandret bånd eller udsmykning på en bygning) med teksten Til minde om kongen - Frederik d. 7 - det danske folks ven - Grundlovens giver.
Andet
Kvinde egen
Den 6. juni 1915 er der plantet et smukt egetræ. Egetræet er omhegnet med en jernkæde ophængt mellem 4 natursten. Dette er til minde om kvinderne, der i 1915 fik stemmeret - en "Grundlovseg".
Børne egen
Den 6. juni 1999 plantede der en eg på Grundlovens 150 års dag en "Børnegrundlovseg".
Op imod årsskiftet 1999 - 2000 plantede næten en halv milion børn og unge et egetræ ved deres skole, institution eller højere læreanstalt. Om der er en sammenhæng eller ikke, ved jeg ikke men det er påfaldende.
Talerstolen
I 1925 rejste Tårnkomiteen den store smukke talerstol. Talerstolen er tegnet af professor Anton Rosen og udskåret af billedhuggeren Hans W. Larsen. I lærketræet er der udskåret 9 portrætter, der er de mænd som har haft størst betydning for møderne på Himmelbjerget.
Listen af navne indskåret i talerstolen er over de øvrige kendte taler, og talerække suppleres stadigt.
Vilhelm - Beck stenen
En mindesten for pastor Vilhelm Beck, der var en bærende kraft i indre Mission i Danmark. Det er en granitsten med en portrætbuste indsat i en niche (indhak i stenen).
hjelen
Beliggenhed
JyllandKommune
Skanderborg Kommune
Region
Region MidtjyllandOmegn