Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Titel: Måneformørkelser

Kategori: Oplevelser - Andre oplevelser - Formørkelse - Måneformørkelse

Beskrivelse: Hvis du ønsker at vide noget om sol- eller måneformørkelse, så kan du finde beskrivelse for her.

 

Måneformørkelse

En måneformørkelse opstår når Månen ved fuldmåne bringes ind i skyggen bag Jordens natside. Til forskel fra solen så en total måneformørkelse få Månen til at lyse som en kobberrød skive (blodmåne) eller kugle.

Formøkelsen kan opleves 2 gange om året.

Blodmåne

På grund af jordens atmosfæren afbøjes det sollys der strejfer igennem atmosfæren, ind i skyggezonen. I det lys med kort bølgelængde spredes mest i atmosfæren (Rayleigh-spredning), er det primært rødt lys , der "får lov" til at fortsætte ud mod den formørkelse måne. Af den grund og det givet gunstige vejrforhold, se en formørkelse af Månen ikke som en stor mørk plet men som en rød måne (blodmåne).

Rayleigh-spredning

Rayleigh-spredning giver de karakteristiske farver på himlen ved solopgang og solnedgang. Rayleigh-spredning er opkaldt efter Baron Rayleigh, er den form for spredning af lys som skabes af partikler der er mindre end elysets bølgelængde: Sådanne partikler spreder blåt og violet lys mere end rødt og gult, fordi blåt lys har kortere bølgelængde end rødt lys.
 

Astronomisk passage

En astronomisk naturfænomener af en måneformørkelse, hvor det er Jorden, der kaster skygge på månen, og en astronomisk passage, kan eksempelvis være en Venuspassage eller en Merkurpassage, hvor henholdsvis Venus og Merkur, der går imellem Jorden og Solen. Men på grund af deres afstand til Jorden vil det ikke være en rigtige formørkelser, men ses blot som små prikker på solskiven.
 

Venuspassage eller en Merkurpassage

Venuspassage er et spektakulært astronomisk fænomen, som observeret samtidig fra forskellige positioner historisk har været brugt til bestemmelse af afstande i verdensrummet.

Merkurpassage er ligeledes et spektakulært fænomen, når planeten Merkur kan ses som en mørk plet på solskiven.


 

Siden er opdateret den 11-07-2024