Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Titel: Planeter

Kategori: Oplevelser - Solsystem - Planeter

Beskrivelse: Her på Kreatit.dk vil du finde en beskrivelse af de forskellige planeter i vore solsystem.

 

Oplevelse

Nogle gange kan set planeter med det blotte øje, når deres bane kommer "tæt" forbi Jorden.

Solen

Soen er en helt almindelig stjerne, som sammen med sit planetsystem udgår hele vore solsystem. Denne specielle stjerne skaber liv på vores jord. Uden solen ville livet ikke kunne eksistere på jorden. Solen bringer lys og varme til os. 15,5 millioner grader varm er dens kerne. Solen ser vi naturligvis hele tiden da den er en meget stor lysende stjerne i vores solsystem. 

Jorden

Jorden er den planet, som vi bor på. Derfor vil jeg hovedsalig beskrive de øvrige planeter. 

Merkur

Merkur er den mindste planet i Solsystemet. Ørken af klipper med kulsort himmel og temperatursvingninger på mod 600 grader mellem nat og dag. Til forskel fra jorden har Merkur ikke en atmosfærde, som kan holde på varmen. Nætterne vil ogaå være utrolig lange, på grund af at Merkur roterer meget langsomt. Da der ikke er atmosfære omkring Merkur, så vil det ikke blæse, regne eller være overskyet.
 

Venus

Venus er den planet som minder mest om Jorden i størrelse og sammensætning. 
 

Mars


Mars er den planet som vi ud over vores egen planet Jorden kender bedst. Intens udforskning af Mars med rumsonder og landsatte køretøjer. 

 

Jupiter

 

Jupiter er Solsystemets største planet. Den består hovedsagelig af de lette gasser brint og helium. 

Saturn


Saturn er den næststørste planet i Solsystemet. Ligesom Jupiter er den en gasplanet uden fast overflade. Saturn er let genkendelig med sin meget karateristisk ringsystem, der omkredser planeten. 

 

Uranus

 

Uranus er lidt mindre end Neptun regnes som en gasplanet ligesom Jupister og Saturn. Den indeholder store mængder is - først og fremmmest frossen vand, metan m.m. Bliver ofte også kaldt for isplanet ligesom Nepturn. 
 

Neptun


Neptun er den planet som er yderste i vore Solsystem. Dens lys er så svag at den ikke kan ses med det blotte øje og selv i astronomisk kikkert er den ganske lille grøn prik. Neptun indeholder ligesom Uranus meget is i form af frossen vand, ammoniak og metan. Derfor bliver den sammne med Uranus kaldet for Isplanet. 

 

Pluto

Pluto er en dværgplanet som er beliggende i udkanten af vores Solsystem. Denne dværgplanet har indtil 2006 været regnet for at være en planet. 
 

Dværgplaneter

Dværgplaneter er små planeter, hvis baner er længere ude i Solsystemet end planeterne. De 8 største kendte dværgplaneter er Eris, Pluto, Makemake, Haumea, Sedna, Orcus, Quaoar og Varuna. 

 

 

Siden er opdateret den 23-07-2021