Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Skive

Skive Danmarks 32. største by.

Byens historie

Skibonit kaldes for en beboer i Skive.

Byen bliver første gang nævnt i år 1231, hvor Valdemar Sejr jordebog berettede om en kongsgår ved byen, og at Skive dengang var et trafikalt knudepunkt i området. Byen er opstået som handelssted ved Karup Å, hvor der var tæt forbindelse til Thy, Mors og Salling mod Hærvejen ved Viborg.

Skive fik købstadsrettigheder i 1326 og de blev udvidet i 1443 af den danske konge Christoffer af Bayern under et ophold på Gl. skivehus.

I 1700-tallet blev Skive hærgede af mange brande, og befolkningstallet faldt så dratisk, at den kun var Jyllands 3. mindste købstad.

Da vesterhavet brød gennem Agger Tange i den vestlige ende af Limfjorden, blev en opblomstringstid for  byen. Med direkte adgang for skibe i Vesterhavet forøgede byens befolkningstal. I 1864 kom jernbanen til Skive og i samme periode blev der anlagt en havn. Herefter begyndte byen at kunne tiltrække industrivirksomheder.

 

Beliggenhed

Skive er i dag en mellemstor provinsby beliggende ved Skive Fjord i Limfjorden ved halvøen Salling.

 

Kommune

Skive kommune

 

Region

 

Region Midtjylland. Skive er den nordligste købstad i regionen.

 

Kendt for

 

Byen er kendt for herregården Krabbesholm. Byen huser også Danmarks største kaserne som blev indviet i 1969.

 

Attraktioner

 

Salling Aqua Park - Nordeuropas første store dykkerpark med skibsvrag, kampvogsvrag, kompasbane, forhindringsbane og en grotte. Dykkerparken går fra stranden ved Glyngøre fyr og rækker 250 meter ud fra kysten. Dybde op til 24 meter.

Tarok museet - For dem som kender Tarok. Det var en travhest (Pay Dirt- hingst), som i årende 1975-80 var en af de mest populære heste i Danmark. Første gang han startede på Skovbo i efteråret 1977, vatr der kilometerlange køer op til banen, og sådan var det overalt i landet. Tarok vandt 111 løb ud af de 165 den stillede til start i. Tarok vandt 2,8 mill. danske kroner i hele sin karriere. Han blev kørt af Jørn Laursen. Tarok vand bl. a. Dansk Trav Derby 1976 og Em for 5-åringe 1977. Tarok blev kun 9 år. 53 afkom fordelt på 3 årgange nedstammer fra denne travhingst.

Kunstudstilling - Du kan opleve Danmark største udendørs kunstudstilling rundt i hele byen. Masse af skulpturer, både i midbyen og i alle byens rundkørsler.

Kunsthistorisk museum - Fast udstilling om Oldsager med X-factor.

Kunstmuseet - samme sted som Kunsthistorisk museum indeholder en samlingaf kunst fra 1850 optil i dag.

Skive travbane - hjemmebane for den tidligere berømte travhest Tarok.   

 

Aktiviteter 

Hver dag året rundt byder områderne omkring Ørslev Kloster og Lundø på naturoplevelser i storformat. En rask vandretur i den nye naturpark ved Ørsev Kloster eller en tur rundt Ørslev Kloster sø.

Skiveegnen - ved Limfjorden. Vandreture langs stranden, bade, fiskeri, kano eller kajak langs kysten på det rolige vand. Fjorden er også godt sted til windsurfing eller dykning.

Cykelferie -Kilometervsi gode cykelstier og ruter som er afmærket. Blandt andet 2 x 30 km cykel og vandrerute på tidligere jernbanestrækninger. Færdigpakkede cykelruter med overnatning tilrettelagt på forhånd.

Vandreruter - 46 forskellige vandreruter i nærheden af Skive.  

Kano og kajak - ruter med mulighed for at se isfuglen, vandstæren og måske odderen i Karup Å og Limfjorden. I Limfjorden kan du leje både havkajak eller en meget sikker kano-katemaran til 6 personer.

Lystfiskeri - Skiveegenen lange kystlinier samt mange søer og vandløb er et sand eldorado for lystfiskere. Karup Å er en af Danmarks reneste vandløb og allerbedste fiskevand.

Put and take søer - 2 af slagsen Vile Put & Take og HP´s fiskesø.

Skive Go-kart & Paintball - Painball, Go-kart, Skovhuggerland, Lasergame, Segway med mere.

Medgaard Heste - Ridning i naturen med guider

 

Gamle bygninger

 

Nanna og Jeppe AAkjærs kunstnehjem - opført i begyndelsen af 1900-tallet.

 

 

 

De fleste huse i byens centrum er opført fra 1880-1914.

 

Begivenheder

 

Kapsejladsen Limfjorden (uge 37). Kapsejlads med gamle træskibe, som kommer rundt i den vestlige del af Limfjorden og slutter af i Skive. Det er Skandinaviens støste med deltagelse over 60 sejlskibe.

 

Speciel

Skive Festival er Danmarks 3. største musikfestival (Tidligere Skive Beach Pary).

Æblefestival i Rødding - Æblets by. Målet for byen er at nå 10.000 æbletræer i Rødding inden 2017.

Kapsejladsen Limfjorden (uge 37). Kapsejlads med gamle træskibe, som kommer rundt i den vestlige del af Limfjorden og slutter af i Skive. Det er Skandinaviens støste med deltagelse over 60 sejlskibe.

Trolderuterne - Oplev naturen og høre historier fortalt på en ny måde. Husk mobiltelefonen og Qr-kodelæser. Troldefamilien fortæller om blomster, planter og dyr, om sagn og om hvad du lege. Troldefamilien har 9 medlemer, som på hver deres måde fortæller historier.  

 

Broforbindelse

 

 

 

 

Færgeforbindelse

Færgen Mary bringer dig hurtigt over det smalle sund mellem Hvalpsund og Sundsøre

Limfjordsbussen - cykelfærge medllem Mors og Fur kun for cyklister og gående. Kun i sommerperioden

Busforbindelse

 

Skive - Herning

Skive - Durup

Skive - Viborg

Skive - Holstebro

940x - Viborg - Skive - Nykøbing M - Thisted

Togforbindelse

Langå- Struer-banen - enkeltsporet jernbanestrækning i Midtjylland der kører mellem Langå og Struer.

Langå - forbindelse med Århus-Randers banen

Struer - forbindelse med Struer - Holstebro - Ringkøbing - Varde -  Esbjerg banen

Via Holstebro Station forbindelse til Vejle-Holstebro banen

Via Skjern Station forbindelse til Herning - Skjern - Skanderborg

 

Omegnen

Limfjorden og Karup Å tiltrækker i sommerperioden mange besøgende fra ind- og udlandet. Det er badning, sejlads og lystfiskeri som de besøgende bliver tiltrukket af. Kano og kajak - ruter med mulighed for at se isfuglen, vandstæren og måske odderen.

Spøttrup Middelalderborg - forsvarsværk for meren end 500 år siden. Borgen har hold stand mod Grevens Fejde og overlvet urolighederne under Reformationen. Danmarks bedst bevaret middelalderborg. Bispens Marked i juli og historisk marked i august med mange aktivieter som involverer de besøgende, så familien kan deltage og lære noget om middelalderen. Mange andre arrangementer med middelalderen som tema. Naturligvis heriblandt en middelalderfestival.

Rødding by - Æblets by som ønsker at opnå 10.000 æbletræer inden år 2017.

Ørselv Kloster - naturskønt område med naturpark og sø.

Lundø - Den nordligste spids af Nordfjends, som ender i et mget smalt stenrev. Her kan du være heldig at opleve sæler, som ligger og tager solbad. Øens Cafe Savillas med spændende mad og hjemmelavede produkter, som kan købes.

Selde - Skulpturlandsby med beboer som er vilde med kunst. Kulturhuset "Da Winti" - privat kulturhus med cafe og stor malerisamling samt særudstillinger.

Jenle. Nanna og Jeppe AAkjærs kunstnerhjem nord for Skive. Beligende i smukt områ med udsigt til fjord og skove. En af de best bevarende kunstnerhjem i Norden med Nannas orginale billedskærearbejder. Om sommeren kan du opleve arbejdende væog skiftende udstillinger. Hvert år afholdes den traditionsrige Jenle-fest med masser af musik-, sang-fortællearrangementer også på dialekt.

 

Museet Fur Forssiler - fremviser forstende fugle, fisk, insekter og planter, fundet i øens milioner år gamle molerlag. Tag med på forsiljagt i uge 29-31, måske er du heldig at finde det næste store fund til museets udstilling.

Træmuseet i Oddense - de gamle traditioner med træarbejde, se håndværktøj og maskiner, som før i tiden er blevet brugt i træindustrien.

Staarup Hovedgaard - Skive-egnens ældste og eneste privatejet herregård, som er åben for besøgende.

Daubjerg Kalkgrube - Nordens ældste kalkmine med 1 km oplyste minegange. Hver dag skatejagt for børn.

Mønsted Kalkgruber - Verdens største kalkmine

Siden er opdateret den 02-05-2022