Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Titel: Skoven er et skøn naturområde at besøge på mange måder

Kategori: Oplevelser - Naturen - Skoven

Beskrivelse: Tag på opdagelse i den lokale skov. Der venter måske mange gode oplevelser.Skoven
 

Ud over at familien får noget frisk luft, så kan børnene få en hyggelig tid sammen med mor og far.

Børnene vil elske at få lov til at samle diverse ting op fra skovbunden, så vær forberedt i form af en plastikpose.

Hold samtidig øjene op for dyrene i skoven. Det kan være dem som synger - fuglesang. Det kan også være spætten som hakker i barken efter biller eller andre insekter. En gang i mellem kan du være heldig at se en eller flere egern som piler rundt på træstammerne. Nede på skovbunden kan I måske få øje på nogle blå biller. Det kan være lidt sjovt - for det ene øjeblik kan de være sværre at finde og det næste så kan det være at du finder disse blå biller over det hele i skoven.

Om efteråret så vrimler det med svampe i alle mulige størrelser og farver.

Det kan også være en oplevelse at tage dit digitale kamera med på turen.

Selv om at du har øjene og ørene med dig så er der tider hvor du skal være opmærksomt på hvor du træder. Det er i tilfælde at der er isklatte skovstier. I disse tider så kan det være at famillien skal overveje at droppe turen. Det kan ikke nytte noget at famillien sætter helbredet på spild. I tilfælde at du møder andre i skoven så spørg dem ad om hvad de mener om risikoen for at falde på skovstien. Er I alene så vurdere situationen. Er det risikoen værd? Husk at vende om i tide.  

Hvad finder jeg i skoven

 

Vi har alle godt af en god trave tur. Jeg vil gerne forslå en tur ud i skoven.


Her finder I mange interessante ting.

Hvad finder jeg i skoven

De høje træer er eks. Forskellige grantræer, Birketræer, Bøgetræer, Egetræer m.m.

Lav er eks. Grøn og hvid mos, hvis lav på døde grene, svampe

Dyrespor som bl.a. myretuer, myre, egern, mus

Blomster og planter afhængig af årstiden, anemoner, diverse græsarter m.m.

Frø m.m. bog, agern, kogler

Der kan være meget forskel på naturligvis på hvilken årstid man har. Derudover kan der også være forskel på de forskellige dele af landet man færdes hvilke træer er flest af.

Fugle kan også have indflydelse på hvad man finder langs vejen og på stien, idet deres ekskrementer kan indeholde plante frø.

Alt efter hvor næringsrig jorden er væksten her være anderledes få km væk.

 

Husk

Børn elsker at samle ting op, så skabe noget af det de finder. Børn vil også elske at der bliver samlet noget op for senere når I kommer hjem så finde ud af hvad I har samlet.

Jeg foreslår at udanset hvor du går med dine børn så vil det være godt at have mulighed for at samle noget op fra naturen. Ha altid en plasticpose med og/eller diverse tomme mælkekartoner. Husk også at tage en saks med i tilfælde blomster og planter er svære at knække af.

Få mange oplevelser ud af en tur i skoven.

Lyt til fuglene der synger i skoven

Saml blomster og planter til buketter

Saml blomster og planter til blomsterpres eller anden videre behandling

Saml blomster og planter som skal studeres nærmere

Saml forskellige kogler til videre behandling

Studerer svampe på stedet, vær sikker på at ikke du samler en giftig svamp op – gå efter det sikre.

Lav samles til videre behandling

Store og små blade til blomsterpres

Store og små blade til videre behandling

Saml små kviste til videre behandling

 

 

Hvad må jeg indsamle?

 

Hovedreglen for hvor du må indsamle er imidlertid forskellige: I offentligt ejede skove må du indsamle overalt i skoven, mens du i private skove kun må tage det med, du kan nå fra vej og sti.
 

 

Svampe, bær og frugter

 

Man må i begrænset omfang til privat brug gerne indsamle frugter, f.eks. nødder og urter, bær og svampe. Med begrænset omfang menes f.eks. ca. en bæreposefuld.
 

 

Grene, kviste og løv

 

Man må i begrænset omfang til privat brug gerne samle grene, kviste og løv, der ligger på skovbunden.

 

Man må desuden klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 m høje. Bemærk at det ikke gælder i privatejede skove.

 

Man må også gerne klippe grene af væltede træer - både løv og nål. Det gælder dog ikke i bevoksninger, hvor der laves pyntegrønt (gran o.lign. til julepynt - typisk arterne Nobilis og Nordmannsgran. Her må man hverken indsamle eller klippe grene og kviste.

 

I november og december bliver der ofte anvist særlig områder, hvorfra der let kan samles grene og kviste fra skovbunden til privat brug. Hold øje med annoncering i lokalavisen og skiltning i skoven eller kontakt det lokale statsskovdistriks om, hvor der let kan samles grangren og kviste.
 

 

Kogler, mos og lav

 

Man må i begrænset omfang gerne samle kogler, mos og lav til privat brug. Det svarer til ca. en bæreposefuld af hver.
 

 

 

 

Dyrespor

 

Det er altid sjov og spændende for børn at se efter dyrespor i skoven.

 

Fodspor er naturlig at kikke efter i den plørede vej gennem skoven. Husk at holde dig til de mange stier gennem skoven.

 

Andre former for dyrespor er uglegylp. Det er grå, aflange uglegylp fulde af hår og museknogler. Du kan finde uglegylp i skovbunden. Kig mellem de høje gamle grantræer.

 

 Når ugler fanger en mus, så sluger en musen med hud og hår og hovedet først. Ikke noget med at rive den i stykker. Uglen kan ikke fordøje musens hår og knogler. Dem samler den til en bolle i kråsen - eller muskelmaven som den også kaldes. Når uglen så er færdig med at fordøje musen gylper den denne hårbolle op igen.

 

Når vi nu går imellem de gamle granner. Finder du grankogler på skovbunden. Hvis du kikke godt efter kan det være du for øje på nogle som sidder lidt anderledes ud end de almendelige som vi kender. Det er ligesom spist af dem. Det kan være  tegn på at der har været mus, egern eller en spætte i nærheden.

 

 

Skovnissejagt

 

I december måned kan hele familien komme på skovnissejagt.

 

I True Skov ved Århus og i skovene omkring Silkeborg kan familen komme på skovnissejagt. Inde mellem træerne står der faktist en skovnisse her og der og kikker ud, og lidt længere fremme endnu en halvskjult under nogle nedhængende grene.

 

For de små børn er der er lavet 2 ruter rundt i skoven på ca. 3 km hvor der er nissegaranti.

 

For de større børn er der lagt nogle jule-Geocacher (juleskatte) i skoven som er meget svære at finde og som kun kan findes ved hjælp af GPS. I hver jule-geocaher ligger der en julegave til den som finder juleskatten. Men det kræver at du selv medbringer en lille indpakket julegave som du så putter i i stedet for. I æsken ligger der også en logbog hvor du kan skrive dit navn og adresse når du finder skovnissen.

 

 

Med kameraet

 

En anderledes tur i skoven kan være at medbringe sit kamera.

 

 

Siden er opdateret den 12-09-2024