Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Titel: Solformørkelser

Kategori: Oplevelser - Andre oplevelser - Formørkelse - Solformørkelse

Beskrivelse: Solformørkelse kan du finde beskrivelse for her.

 

Solformørkelse

En solformørkelse opstår, når månesn i sin bane rundt om jorden er i fasen nymåne. Det vil med andre ord sige befinder sig midt mellem jorden og solen.

Solformørkelsen vare normalt ca. 3-4 min.

Dettte naturfænomen forekommer et eller andet sted på Jorden hver 18. måned. På et givent sted for hvert 370 år i gennemsnit.

Der vil typiske være 2 solformørkelser pr. kalenderår, men nogle år kan det være flere dog højst 5 solformørkelser på et år

Total solformørkelse


En solformørkelse kan oplevelse som en total solformørkelse, alt efter hvor vi nu beskuer eller befinder os i det formørkede område. Befinder vi os i den mørkeste del af månens skygge, også kendt som månens umbra (eller antumbra, hvis Månene er i apogæum), hvor solen kan være total af månen.
 

Partiel solformørkelse

Ved en partiel solformørkelse vil månens umbra aldrig ramme Jordens overflade. Der vil altså ikke være en nogen totalitetszone, og man vil atså kun kunne oplevet solformørkelsen med partiel.


En ringformet solformørkelse

Ved en ringformet solformørkelse er Månen i apogæum. Altså befinder Månen sig i den længste afstand fra Jorden. Det er lige meget hvor meget Jorden er placeret præcist foran solen, så kan den ikke dække solen. Vi vil stadig kunne se solen dog kun som en lysende ring.


Apogærum

Månens bane rundt om Jorden er en ellipse. I denne ellipse er Månens største afstand til Jorden (Månen er i apogæum).

Perigæum

Månens bane rundt om Jorden er en ellipse. I denne ellipse er Månens mindste afstand til Jorden (Månen er i perigæum).

Astronomisk passage

En astronomisk naturfænomener af en måneformørkelse, hvor det er Jorden, der kaster skygge på månen, og en astronomisk passage, kan eksempelvis være en Venuspassage eller en Merkurpassage, hvor henholdsvis Venus og Merkur, der går imellem Jorden og Solen. Men på grund af deres afstand til Jorden vil det ikke være en rigtige formørkelser, men ses blot som små prikker på solskiven.
 

Venuspassage eller en Merkurpassage

Venuspassage er et spektakulært astronomisk fænomen, som observeret samtidig fra forskellige positioner historisk har været brugt til bestemmelse af afstande i verdensrummet.

Merkurpassage er ligeledes et spektakulært fænomen, når planeten Merkur kan ses som en mørk plet på solskiven.

 

Siden er opdateret den 11-07-2024