Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Titel: Tissø - søen der er værd at se

Kategori: Oplevelser - Attraktioner - Danske søer - Tissø

Beskrivelse: Søger du information om Danmarks 6. største sø, Tissø.


Beskrivelse

Danmarks 6. største ferskvandssø

Søen er dannet som et dødis-hul. Det vil sige, at der under istidens smeltning er blevet efterladt en stor isklump. Efterhånden som den smeltede, opstod der en vandfyldt lavning.

Tilløb: Halleeby Å

Afløb: Afløb til Storebælt via Nedre Halleby Å.

Oplandsareal er 417,89 km2

Overfladeareal er på 1233 ha eller 12,33 km2

Middel dybde: 8,2 m

Max dybde : 13,5 m

Vandmængde: 100,64 mio m2
 

Øer:

Specielt: Af herregårde så har Kattrup 2 bemærkningsværdi Selchausdal og Sæbygård, som har været middelalderlige hovedgårde. Den sidstnævnte gård ejede i slutningen af 1100-tallet af Esbern Snare. Esben Snares 3. kone skubbede ham ned ad trappen, som han af sine kvæstelser i 1204, for at kunne stikke af med kong Valdemar Sejr. Ved vestbredden af Tissø er der siden 1995 gennemført en række arkæologiske udgravninger på baggrund af mange fund med metaldetektor. Udgravningerne har afsløret en stormandsgård - Kaldet Kalmargården, der lå på stedet fra ca. 600 til begyndelsen af 1100-tallet, dvs gemansk jernalder og vikingetiden. Kalmargården voksede fra omkring år 700 på 10.000 m2 til 15.000m2 over de næste 100 år. Omkring år 900 var den igen vokset til 18.000 m2. Men det stopper ikke her for omkring år 1000 formådede den igen at vokse til et areal på ca. 25.000 m2.
Fiskeri: Tidliger har der været erhvervsfiskeri her men ingen i dag på søen og sportsfiskeriet er kraftig reguleret med en del regler.
Natur: Tissø afgræseses imod vest af et fladt morænelandskab med landsby- og gårdbebyggelse. Mod øst er området domineret af stærkt kuperet bakkelandskab med mange småskove og herregårde. Det er rigt og varieret fugleliv omkring Tissø og her er der observeret jagende havørne og fiskeørne, som er et sjældent syn i Danmark.
Sti: Sporet ved Tissø Vikingecenter giver gæster mulighed for at gå i de gamle vikingers fodspor via en ca. 5 km lang rute rundt i landskabet. Ruten er i ujævnt terræn og ikke handicap-eller barnevogsvenlig.
Lejrpladser: Der skulle være mulighed for overnatning i shelters i nærheden af Tissø vikingecenter.

 

Beliggenhed:

Vestsjælland

Større by i nærheden: Midt mellem Kalundborg og Slagelse

Kommune:

Kalundborg Kommune

Region:

Region Sjælland

 

 

Siden er opdateret den 28-05-2024