Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Titel: Torden og Lyn hænger ofte sammen

Kategori: Oplevelser - Andre oplevelser - Torden

Beskrivelse: Torden og Lyn kan du finde en beskrivelse af, hvordan du kan få en oplevelse af dette her på hjemmesiden.

 

Lyn

Lyn et en stor elektris udladning mellem sky og jord eller hav, eller mellem sky og sky.

Lyn er en stor synlig gnist i Jordens atmosfærre luft.

Lyn kan være ganske flotte at se.

Torden

Torden kommer i forbindelse med lynnedslag. Når vi ser et lyn, begynder nogle at tælle (en tusind, 2 tusind, 3 tusind osv. ). Når så det buldre og brager så stoppes der med at tælle. Når vi at tælle til 3 tusind før det budre og brager, er det tegn på at lyn og torden er 3 km væk.

Nogle mennesker er meget bange i tordenvejr. Det kan måske skyldes at lyn kan slå ned i huse og ting på jorden.

Lynet kan slå ned i husets installationer.

Skypumper

Skypumper forekommer normalt i forholdsvis roligt vejr, men i forbindelse med bygeskyerne. Ofte hører vi om lyn og tornden i forbindelse med skypumper.

Skypumper optræder hvert år i Danmark, hovedsaglig over vand i sommerhalvåret. Nogle gange over land i vinterhalvåret.

Skypumper betragtes som relativt sjældent vejrfænomen i Danmark.

Fotografering

Selv om at aften og nattehimlen bliver oplyst af rigtig mange lyn så kan det ofte være svært at fotografere et lyn. Men derfor kan du sagtens prøve at se om du kan være heldig at tage billede af 1 eller flere lyn. Nok kun 1 lyn ad gangen.

En kan være at indstille kameraet til at tage billeder med lang lukketid. Det gælder som om at tage et billede når lynet ikke er der og så håbe på at lynet viser sig på kameraet efter billedet er taget. En anden måde kan også være at stille kameraet op på et stativ og så tage et serie af billeder i retningen af hvor lynet sidst er set.

Dagen efter


Næste dag kan du måske læse at lynet har slået ned i et træ i den eller den by. Det er ikke altid at lynet slår ned og da slet ikke i nærheden af hvor vi bor. Hvis nu så vil du kunne finde træet som er flækket ned gennem stammen.

Træer

Hvis det lyner og tordner så er det vigtigt at du søger væk fra træer. Lynet slå som regel ned i noget som er højt som eksempelvis træer. Grunden til at du ikke skal søge dækning blandt træer er at hvis lynet skulle risikere at slå ned i træerne omkring dig, så ved du ikke hvordan udfaldet vil ende med. Et træ vil som ofte flække enten ved en stor gren eller ned gennem træets stamme. Stammen vil flække og efterfølgende vil en begge eller den ene stamme som er flækket vælte over til siden. Vi kan ikke sige til hvilken side den flækkede gren eller stamme vil vælte. Det er tilfældighederne spil.

Så det er bare med at komme så hurtigt som muligt ud af skoven eller skovpartiet.

Græsmark

Hvis du af en eller anden grund går på en stor græsmark når det lyner og tordner, så er det vigtigt at du ligger dig fladt ned på græsmarken eller skynder dig væk. Det er vigtig at du tæller hvor langt tid der går mellem lyn og efterfølgende tordenbraget. Kommer braget umiddelbart lige efter lynet, så skal du skynde dig at smide dig ned i græsset. Grunden er at så vil lynet og tordenvejret være lige over dig og da du er den højeste person eller ting der rager op i vejret. Hvis lynet når ned til dig vil det kunne slå ned i dig og det kan du risikere at dø af.

Slå ned i personer


Det er heldigvis ikke så tit vi hører om det, men det sker. Hvis det sker så kan det være på en fodboldbane eller folk der går tur på eller tæt ved en græs- eller kornmark.
 

Oplevelse


Lyn er ikke ens og det kan være sjovt at tælle om torden vejret er tæt på eller langt væk. Det kan være flot at se de mange lyn, når bare vi selv og vores familie er i sikkerhed for lynnedslag.
 

Huse


Vi har hørt om eksempler på at lynet har slået ned et et hus 1 til flere gange, men ofte så er vi i sikkerhed her. Hvis lynet og tordenvejret er lige over os, kan det være en god ide at slukke for så meget strømførende installationer som muligt i huset, mens lynet er over huset.

Siden er opdateret den 09-07-2024