Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Titel: Tungsand findes langs de danske kyster

Kategori: Oplevelser - Andre oplevelser - Tungsand

Beskrivelse: ANDRE OPLEVELSER. Her på KREATIT.DK finder ANDRE OPLEVELSER i form af eksempelvis, tungsand.


Tungsand hvad er det?

Tundsand fra Vestjylland kan måske blive fremtidens råstof til indvinding af titanium, som bruges til fly, briller og hvid maling.
 

Hvor finder vi det?

Største forekomster i lande som Australien, Brasillien, Indien, Kina og USA. Disse områder har gunstige geologiske forhold, der har ført til dannelse og ophopning af tungsand.

Herhjemme i Danmark finder vi også tungsand.

I 1956 kortlagde Danmark Geologiske undersøgelser i de danske sandstrande for egnet tungsand. Det ligger sig som et sort go mørkerød lag ovenpå det hvide sandstrande, som vi ser på vestkystern.
Med interesse for magnetit til jernmalm, ilmenit til titaniummalm, zikon til zirkonmalm og granat til slibemiddel. Man anlage sågar et produktionsanlæg ved Skagen, men ophørter igen efter få år.

I 1989-93 søgte vi igen efter tungsand, men denne gang i grusgrave og i hævede stenalderstrandvolde. Her var vi især interesseret i ilmenit, rutil og zirkon. Resultatet var skuffende indholdet af tungsand var ikke højt nok.

I 1993 blev det miocæne sand fra Odderup Formationene i Midtjylland undersøgt af Damarks og Grønlands Geologiske undersøgelser (GEUS). Det var Sandet som var aflejret på datidens strande, hvor det i det varme klima var blevet vasket frem og tilbage. De fendt at den fysiske og kemiske forvitring var stor, hvilket skulle give et højt indhold af det værdifulde tungmineraler.
Ved Skjern blev der i 13 ms dybde fundet tungsandslag på op til 30 cm´s tykkelse med et indhold af ilmenit, rutil, og zikon på 4%. Indvindinge er endnu ikke igangsat.
 

Egenskaber

Tungsandet inderholder tungmineraler som blandt andet magnetite, oelmenite og titanium. Der findes guld i små koncentrationer. Tungsandet inderholder store mængder magnet-jernsten, som kan udvindes ved hjælp af en almindelig magnet. Magnet-jernsten kalds også magnetit og er et stærkt magnetisk miniral, der består af jern og ilt.
 

Gå på jagt eftter metal og juveler

Find et sted på stranden, hvor I kan se de mørke bånd med tungsand. Saml det sorte sand og bred det ud på eksempelvis avispapir, så det kan tørre i solen. I kan også komme sandet i et ildfast fad, så I kan tørre sandet i ovnen ved 75 grader i nogle timer. Alt vandet skal være fordampet, så sandet er helt tørt. Træk en magnet gennem sandet og se de små sorte korn af jernmalm sætte sig på magneten. Jernmalmen sætter sig i magnetens ender, som kaldes poler. I kan også drysse sandet ud på et stykke papir og holde magneten under papiret. Nu kan I se, at de sorte korn af jernmalm lægger sig i et flot mønster efter magnetfeltet.
 

Krystaller

Når I har fjernet jernmalmen, kan I kigge på det, der er tilbage af tungsandet, gennem et mikroskop, en stereolup, eller en almindelig lup. Når I kigger på sandet gennem mikroskopet, så ligner det en bunke små juveler og ædelstene. De helt røde sandkorn vil for eksempel ofte være halvædelstenen granat. Fordi kvartskrystallerne har så smukke farver, anvendes de derfor som smykke- eller halvædelstene under særlige navne som for eksempel bjergkrystal, ametyst, citrin, røgtopas og agat. I kan prøve at skille de forskellige farvede sandkorn fra hinanden med en pincet. Tag for eksempel alle de røde sandkorn, og lav ”rødt sand”, eller tag alle de gule sandkorn, og lav ”gult sand”.



 

Siden er opdateret den 12-09-2024