Oplevelser

Gå på opdagelse - undsøg - bliv klogere

Tilbage

Vikingetiden ca. år 800- til 1050-tallet

Fra vikingetiden finder vi udgravninger af store vikingeborge. Disse vikingeborges byggestil var alle bygget om omkring en cirkulær ringvold.

Beskrivelse og særlige kendetegn 

Disse vikingeborge var alle bygget om omkring en cirkulær ringvold. Forsiden var forstærket med tømmer og palisander, og mod de 4 verdenshjørner var volden gennembrudt af smalle, overdækkede porte, der nærmest fremstod som tunneler. Mod øst er der voldgrav foran volden. De øvrige 3 sider beskyttes af den af vandløb. Portene forbindes af snorlige gader, der opdeler borgens indre i 4 lige store dele. I hver af disse lå 4 ens langhuse omkring en lukket gård, i alt 16 store huse, og i en forborg øst for ringvolden lå yderlige 15 langhuse, radialt orienteret efter hoved borgen.  

Selve husene 

Store krumvæggede huse som havde form i stil med et skib. Er der tale om flere huse så er det som regel tale om en gruppe på 4 huse som 2 og 2 parvis står over for hinanden. Husene var typisk bygget så de pegede i retningen nord, syd, øst og vest.

Et træskelet med lerklinet fletværk i felterne, en bulk konstruktion eller en stavkonstruktion. En af de store svagheder ved vikingetidens huse var, at de jordgravede stolper begyndte at rådne efter en generationstid, og da var de tvunget til at bygge et nyt hus.

 

Gaden 

Gadepartierne er typisk helt lige og pegende nord, syd, øst og vest.  


  

Siden er opdateret den 10-10-2020