Tegn og male

Skal vi tegne og male

Tilbage

Lys - mørke kontrast, kaldes også for styrkekontrasten - Kreatit

Kategori: Tegn og male - Generelt - Farver - Kontraster - Lys/mørk kontrast

Beskrivelse: Ønsker du at vide noget om Lys- og mørke kontrast bliver også kaldt for styrkekontrasten.


Beskrivelse

Lys- og mørke kontrast, som også kaldes for styrke kontrasten, bruges inden for typografien. Med andre ord tekstfarven i forhld til baggrundsfarven. Lysstyrken som du skruer op og ned for, derfor tænker jeg den hedder styrke kontrasten.

Eksempler på lys og mørke kontrast

En kontrastforhold på 100% er når vi har en meget sort tekst på en meget hvid baggrund. Så stærke kontrastforhold virker for voldsomt og ubehageligt at læse. Den helt hvide baggrund, har en tendens til at give genskær, som vi ikke kan holde ud af at se på i ret lang tid. Det er nok også derfor vi maler husets lofter hvide, da vi ikke går og kikker på loftet hele tiden. Væggene derimod kan vi ikke undgå at kikke på, når vi orientere os rundt huset. Vi vi ønsker os hvide vægge, så er det gerne en der er sænket i styrken -  knækket hvid? 
Eksempler på knækket hvid: Andre eksempler på dæmpede lys - og mørke kontrast kan være: Som udgangspunkt bør vi dæmpe lysstyrken på teksten i forhold til baggrunden. Grunden er at så kan vi bedre mulighed for at fremhæve en tekst, ord eller overskrift. Med frehæve mener jeg at skrue op og ned for lystryrken, alt efter hvad vi ønsker at fremhæve om det er en tekst, en eller flere ord, eller en overskrift. 
Eksempler på fremhævning af tekst med lysstryken kan være:
Fed tekstskrift - den sorte tekst bliver på en måde øget i styrke - vigtigt information
lys grå tekst - den sorte tekst bliver på en måde dæmpet i lysstyrke - knap så vigtig information
 

Andre typer af kontrast

Der findes faktisk hele 8 forskellige kontrast typer

Siden er opdateret den 16-10-2023