Fest

Så skal der festes - parti - parti

Tilbage

Titel: Aprilsnar

Kategori: Fest - Mærkedag - Aprilsnar

Beskrivelse: Aprilsnar stammer hel tilbage til Middelalderen, hvor man kaldte nogle for hofnar. Denne ene gang om året var tilladt ustraffet at fortælle usandheder om folk.   

 

Siden hen er der ret mange mennesker som har overtaget dagen, hvor man til en vis grad kan tolerere drillerier. Det gælder om at vide hvor man er, og hvem man er sammen med, hvis man har en rigtig grov aprilsnar. For det er ikke alle der kan tåle lige meget.

 

Denne dag har svende brugt dagen til at sende den yngste lærlingen til at "springe april" - hente ting, som ikke fandtes i virkeligheden. På en løbetur til maleren efter 5 liter stribet maling eller tømrerlærlingen af sted efter et nyt øjemål. Rugbrødsforlænger skulle bagelærlingen måske hente. Andre sjove ting kunne være "vandsøjle", skyfjerner".

 

Det bedste er at narre en så godt at han/hun først finder at de er blevet narret for sent så vedkommende ikke kan nå at gengælde. Endnu bedre vil det være at man får gengældt uden vedkommende ved det, så man kan sige i lige måde når der bliver sagt aprilsnar. 

 

Nogle yndere på godmodigt vis at drille med at fortælle en mere eller mindre vanvittige historie, som modparten måske måbende tror på, indtil der måske bliver sagt aprilsnar og alle griner.

 

Nogle er også gode til at holde det hemmeligt at det er den 1. april og så gå næsten en hel dag og finde en luset plan frem og få modparten til at gøre noget for vedkommende måske handle ind, fordi han/hun er blevet skadet på foden. For til sidst at hoppe og springe mens han/hun siger aprilsnar.

 

På det seneste er DR1 og TV2 begyndt at komme med 3-4 usandsynlige historier der kan være aprilsnar i deres respektive nyhedsudseendelser. Lykken for stationen er når folk tror på historierne og der kommer telefonstorm – så er den gået rent ind. Den bedste var dengang der blev fortalt at påskeægsfabrikant nu vil til at placere levende påskekyllinger i årets chokoladepåskeæg.   

 

 

 

I Danmark har nogle også drevet gæk på andre datoer: 30. april, fastelavnsmandag og 1. eller 31. maj. Fastalavnsmandag blev til fastelavnsnar. 30. april er også aprilsnar. 1. maj eller 31. maj - majkat.

 

Denne skik skulle efter signe stamme fra Frankrig, hvor de indtil 1557 fejrede nytår den 1. april. Løjer var der mange af, når de ønske hinanden godt nytår. Senere da der bliver indført et nyt kalendersystem, hvor nytåret blev flyttet til 1. januar - men løjerne i april, flyttede de ikke.

 

I nutidens Frankrig narrer franske børn deres venner ved at klistre en papirfisk på ryggen af dem. Når staklen opdager dette, råbte gækkeren - aprilsfisk.

 

I Amerika og Storbritannien gækkes der løs på Alle Narres Dag.

 

 

Siden er opdateret den 08-09-2023