Fest

Så skal der festes - parti - parti

Tilbage

Titel: Bestik kan vi ikke undvære

Kategori: Fest - Bordet - Borddækning - Bestik

Beskrivelse: Bestik er en del af borddækningen til hverdag og fest. 

 

Hvad er bestik?

Bestik er de redskaber vi bruger til at spise maden med. Det er lige fra hverdagsmaden til festmenuen. 
Bestik er
Knive
Gafler
Skeer
Teskeer
Kagegafler
 

Hvilke bestik skal vi bruge?

Hvilke bestik vi skal bruge eller gæsterne skal bruge er afhængig af hvad vi servere for vore gæster. Kort sagt så er det afhængig af hvad vi skal spise.

Der er 5 typer serveringer: Forret, hovedret og dessert er en typisk en festmiddag.
Forret og hovedret servere vi når vi synes at det skal være lidt festlig, eventuelt til fødselsdagsfest. 
Hovedret og dessert servere vi når vi synes at det skal være lidt festlig, eventuelt til fødselsdagsfest. 
Hovedret er som regel hverdagsmad men vi kan også servere det for venner og familie, når vi i weekenden ønsker at invitere til lidt mundgodt.  
Buffet eller tag selv mad er ofte en blanding af kolde og varme retter. Det bruges oftes til eksempelvis jule- og påske frokosk. Det bruges også til det helt store brunch. Brunch er en blanding af morgen- og middagsmad (forkost). Buffet er en servering af et variende udvalg af forskellige retter, så gæsterne kan smage mange forskellige småretter. 
 

Knive?

Der findes knive til forkellige formål. 
Knive til at spise med findes i 3 forskellige udgaver:
Smørknive
Spiseknive
Grillknive

Smørknive findes i 2 typer. Den rigtige smørkniv har et bred knivblad. Men mange bruger også en ganske almindelig spisekniv, som den vi bruger til dagligdagen. 

Spiseknive er de knive vi spiser med til hverdag og fest. Hverdagsknivene er mange gange knap så fine eller ser godt brugt ud. Nogle spiseknive til fest er meget anderledes i form af måske guld eller sølv. Den almindelige spisekniv bruges til hverdagsmad og festmad, som er nemt at spise. Det vil se vi taler om gennemstegt kød, gryde eller farsretter og tilbehør. Når vi taler almindelige spisekniv, så taler vi om knive der har enten ingen eller meget lidt riller i selve skæret. 

Grillknive er en spisekniv med tydelige skabe riller i selve skæret. Vi bruger dem til rosastegte og rødt kød. Det er fordi de ofte kræver en skarp kniv til at skære kødet over med. De har naturligvis fået navnet efter at vi ofte bruge disse knive til grillet kød. 
 

Gafler? 

Lige som knive så har vi gafler vi bruger til hverdag og andre vi bruge til pænt. Det vil sige når vi skal have gæster eller ved højtider. Gaflerne passer som regel til spiseknivene, medmindre at spiseknivene er grillknive. Lige som vi har de godt brugte gafler til hverdag og de blanke, polerede (guld eller sølv) til festlige lejligheder eller højtider. En spisegaffel har oftes 4 tænder. 

Derudover så har vi også en mindre næsten halv så stor gaffel, vi kalder kagegaffel. Kagegaflen består typisk af 3 tænder. Kagegaflen spiser vi naturligvis kager med men også så tildels vil jeg ikke udelukke, at der er nogen som spiser is med kagegaflen. Til æbleskiver er kagegaflen også ganske anvendelig. Nogle spiser dem naturligvis med fingerne, men da vi ofte spiser æbleskiver med marmelade, syltetøj eller sukker til, så er det bedre at spise med med en gaffel. 

Gaffel med 2 tænder. Der findes også gafler med kun 2 tænder. Det er gafler som tagtøj. Det vil eksempelvis sige at vi tager disse gafler og stikker ned i agurker, rødbeder, aiser med mere, for at tage det over på vores tallerkner.

Stegegaffel. Sidst men ikke mindst så er findes der en meget stor gaffel med 2 tænder. Denne form for gaffel kaldes for stegegaffel. Det er gaflen vi bruger til at fastholde den store steg, inden den bliver skåret ud i mundrette bidder eller pæne portioner i form af skiver. Stegegaflen kan også bruge til tagtøj. Det vil sige at vi på anretterfadet med kødet bruger gaflen til at tage kødet fra anretterfadet til vores egen tallerken. 
 

Skeer?

Spiseskeer bruger vi oftes til at spise suppe med. Spisekeen bruger vi også i festlige lejligheder til at supplement til spisegaflen i forbindelse med eksempelvis reje- eller skaldyrscocktail, da der typisk vil være noget nederst tilbage i skålen som kræver en ske, for at få det sidste op til munden. 
I forbindelse med dessert kan spiseskeen også være en god supplement til kagegaflen, specielt har vi har en kombination af kage og is. Isen har med at nå og tø op og dermed blive til en smagfuld væske, som skeen er god til at få det sidste af desserten op med. 

Teskeer er mindre spiseskeer som vi bruger til at spise dessert med ved festlige lejligheder. Teskeer bruger vi også når vi skal fordele eller rører sukkeret, mælken eller fløden ud i kaffen. Kagen spiser vi også med teske eller som ovenstående med en kagegaffel. 

Dessertske. Dessertske er en ske som er lidt mindre en en stor spiseske, men større end en teske. Det er med andre ord en mellemstor spiseske. Dessertske bruger vi naturligvis ofte til at spise desserter med, hvor det er oplagt at bruge en ske. Det er eksempelvis i forbindelse med is eller sorbet, fordi de oftes vil smelte inden vi når at spise færdig.

 

Siden er opdateret den 04-09-2023