Fest

Så skal der festes - parti - parti

Tilbage

Titel: Julekalender

Kategori: Fest - Mærkedag - Højtider - Jul - Juleord - Julekalender

Beskrivelse: Når vi hører ordet julekalender tænker vi et stykke dekorativt pap som indeholder 24 låger.
julekalender

Julekalenderens første udgave kom i 1930 som en afrivningskalender med 24 blade, kaldes ”Børnenes julekalender”.  På hvert blad var der tegnet et motiv – muligvis Hedvig Collin, samt 3 vers skrevet af Aage Herman.

De første julekalender som man kender fra i dag med låger blev produceret efter tysk forbillede. Ca. samme tid dukkede en engelskproduceret julekalender op Her var der ikke kun nisser at finde bag lågerne men andre julemotiver såsom Julemanden, trommer, gyngeheste, juletræer m.m.

Kort efter 2. verdenskrig kom de første tredimensionelle julekalendere. De var ekstra sjove for børnene, idet man selv skulle samle dem. Motivet kunne f.eks. være et nissetog, en nisseflyvemaskine eller russernes rumeventyr i 1957 – en nisseraket.

I 1962 begyndte DR at sende julekalender i tv med tilhørende julekalender – eller datidens ulandskalender, som den hedder. Ideen kom fra Sverige hor man siden 1960 havde sendt julekalender i fjernsynet.

Siden 1932 er der udover de traditionelle kalendere med motiver bag lågerne også kommet bl.a. chokolade- og tyggegummikalendere. Det er også udbredt at man selv laver en kalender en julekalender, - en pakkekalender. Disse pakkekalendere, der består af 24 pakker. Dette blev almindeligt allerede efter 2. verdenskrig.

Siden er opdateret den 08-09-2023