Fest

Så skal der festes - parti - parti

Tilbage

Titel: Kyndelmisse

Kategori: Fest - Mærkedag - Kyndelmisse

Beskrivelse: En katolsk festdag som holdes 40 dage efter jul - den 2. februar. Man mindes Maria renselse, dvs. Kvinder måtte først komme i kirkerne 40 dage efter en fødsel. Før den tid blev de betegnet som urene. Bedre kendt som kyndelmisse.

 

I den katolske kirke bliver lyset velsignet på den selv samme dag. Vokslys der skal bruges i hjem og kirke det kommende år bliver velsignet denne dag. Ordet Kyndelmisse betyder lysmesse, kyndel kommer af det oldnordiske ord kyndill, som betyder lys eller fakel.

Kyndelmisse er vinterens midtpunkt i den kirkelige handling - der hvor vinteren slår sin kyndelmisse knude eller kjørnes knude. Startskudet til de lysere tider.  

 

Kyndelmissen forsvandt under reformationen i 1770, men mange husker stadig denne dag. Som så mange andre helligdage blev den erstattet med store bededag.

 

Landmændene har denne dag som en mærkedag i forbindelse med at kunne vurdere om de har nok foder vinteren over. Hvis det er tilfælde at de mindst har halvdelen af foder tilbage af det som var beregnet til vinteren.

 

Kyndelmisse fejres den dag i dag kun kirkeligt - på den søndag der ligger tættest på 2.februar.

 

 

Siden er opdateret den 09-09-2023