Fest

Så skal der festes - parti - parti

Tilbage

Titel: Påske

Kategori: Fest - Mærkedag - Højtider - Påske

Beskrivelse: Påsken er den første helligdagsferie efter julen. Påskeferie vil få mange børn til at tænke på familiehygge og foråret kommen. Hvis vi er heldig er vejret varmt.

 

Påsken har fra gammel tid altid været en af de vigtigste kirkehøjtider. Men idag er de ikke så mange som vælger at gå til gudtjeneste. I stedet for samles venner og familie til dejlig mad og drikke og vi slapper af i hinandens selsskab.

 

Hjemmet er pyntet op med grene, æg og kyllinger. I vaser og står der måske lysende gule påskeliljer. Børnene har optil påske klippet og skrevet gækkebreve i håbet om at få et påskeæg, hvis de voksne ikke kan gætte hvem afsenderen er.

 

Påsken ligger som regel i marts eller april måned. Grunden til at påsken ligger forskelligt fra år til år, er at et kompromis mellem den jødiske og den kristne tradition. Da de første kristne menigheder opstod for et par tusinde år siden, kunne de ikke blive ening om hvornår påsken skulle holdes. Efter den jødiske tradition, hvor fuldmånen i en bestemt måned startede påsken, eller skulle de holde sig til søndagen, som i den kristne kirke var både helligdag og opstandelsesdag? I år 325 indgik de dengang et kompromis, hvor både fuldmånen og søndagen blev tilgodeset.

 

I den kristne kirke skulle påskedag altid frejres den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Sådan er det stadig. Derfor kan påske ligge fra midten af marts til sidst i april.  

 

Æg har altid været et vigtig del af den danske påsketradition. Påske ligger også i de tidlige forårsmåneder, hvor hønsene er begyndt at give mange æg. Hårdkogte æg indgik i påskens lege, som blev leget af voksne. Først i slutningen af 1800-tallet blev det til børnelege.

 

Nogle af disse æggelege kunne være klinkede æg. Det vil sige at hvert barn havde sine æg - ofte dekorerede - som skulle de slog mod hinanden, til et af æggene krakelerede og måtte afleveres til modstanderen.

 

Andre steder trillede de fine dekorerede æg ned af en bakke. De skiftedes til at trille med et æg ned af bakken - ramte de et af de andres æg, så det krakelerede, måtte de tage det. Efter lege spiste de æggene.

 

Rundt om i landet er forskellige egns- og familietraditioner knyttet til påsken. Nogle steder pynter de udendørs træer med farvede æg - oftest af plastik. Andre steder gemmer de æg ude og/eller inde, som børnene så skal finde. Det er som regel æg pakkede ind i dekorerede sølvpapir eller guldpapir. Andre steder tager de forårsgrene ind og pynter dem med påsketing. Andre laver måske skattelege med æg som skatten. Nogle lader børnene farvelægge de blødkogte æg som de spiser i påsken. Nogle børn maler eller på anden måde dekorerer flotte æg som de selv tidligere har udpustede. Udpustede æg - det vil sige at der laves et lille hul i hvert ende af ægget. Nu gælder det så om at puste ned i ægget, så æggehvider og æggeblommer bliver pustet ud af ægget. Lav evt. hullet lidt større, for de mindste børn.

 

Chokoladeæg eller ægget som slik blev først almindeligt påsketradition omkring 1900 tallet. I starten før industrialiseringen var de for dyre for de almindelige mennesker. Ca. 1930´erne blev ægget en del af danskernes påsketradition. I dag kan børnene ikke nøjes med et fint chokoladeæg, men de vil have mange og gerne i forskellige størrelser. Det er op til forældrene at begrænse antallet.     

Siden er opdateret den 09-09-2023