Fest

Så skal der festes - parti - parti

Tilbage

Titel: Sankt hans

Kategori: Fest - Mærkedag - Sankt Hans

Beskrivelse: Hvert år i Danmark, så fejre vi Sankt Hans med at tænde et stort bål og synge sange. 

 

Når vi fejre Sankt Hans, så er det ud fra kirkelig henseende Johannes Døberens fødselsdag. Men hvorfor fejres det med bål og dans? Det er fordi skikken vi mere har tilbøjeligheder til at huske skikken med at afbrænde en heks som begyndte i 1920´erne (måske af tysk oprindelse) frem for Johannes Døberen.

 

Denne dag, mentes naturens kræfter at være på deres højeste, og alle der indsamlede medicinske urter fik de bedste resultater fra indsamlingen af mange urter på denne dag/nat.

 

Den længste dag solhverv, er den 21. eller 22. juni men Sankt Hans dag ligger fast på den 23. juni, et halv år efter Jesu fødselsdag.

 

Det siges at Johannes Døberen og Jesus deler året i mellem sig; Jesus er født 8 dage før 1. januar, og Johannes Døberen 8 dage før 1. juli.

Op til Sankt Hans bliver der samlet grene og kviste til at lave et stor bål, og der bliver lavet en halmheks, der sat på et kostskaft og placeres øverst på bålet.

 

Mange har til fast tradition for at besøge det samme sted. Der, alt efter hvordan vejret arter sig, starter det med en fælles spisning i det fri og nogle steder er er underholdning eller /og en hovedtaler med en Sankt Hans tale.

 

Herefter tændes bålet og Midsommervisen med tekst af Holger Drachmann synges til Lange-Müller eller Shu-bi-dua musik.

 

Husk lige at tjekke bålet for pindsvin og fugle, før det antændes.

 

 

Siden er opdateret den 09-09-2023