Titel: Skærtorsdag
Kategori: Fest - Mærkedag - Skærtorsdag
Beskrivelse: Skærtorsdag var den dag, hvor Jesus forberedte hans disciple på, at han snart skulle dø.
Jesus spiste den sidste nadver sammen med dem og forklarede dem, at vinen var hans blod og brødet hans kød. Inden aftenen var omme, var Jesus forrådt af Judas og taget til fange.
Aske onsdag blev i folketro også kaldt dagen før skærtorsdag. Fordi Skærtorsdag var en farlig dag, hvor hekse og troldtøj var på spil. Skulle de beskytte huset og sig selv måtte de "ståle" huset aske onsdag aften. Det vil sige, at de skulle sætte stål om sin ejendom, f.eks ved at slå søm i jorden ved grundens hjørner, så hekse og andre onde væsner ikke kommer ind og gøre skade på dyr og mennesker.
Aske onsdag er bindeledet mellem fastalavn og påske. Nå den 24. februar falder på en onsdag, bliver den kaldet for aske onsdag. Samtidig er askeonsdag altid i forbindelse med fastelavn det år.
Torsdag aften skulle vi før i tiden spise "syvkål" eller "nikål". Det var en suppe lavet af 7 eller 9 slags kål og urter, ofte kogt sammen med flæsk og jævnet med byggryn. Suppen blev lavet af de sidste kål og urter de havde tilbage fra vinteren og blandet med nye brændenældeskud, græsstrå, skvalderkål eller hvad de nu kunne finde i den spirende natur. Suppen skulle beskytte mod hovedpine, mavepine og rygsmerter i det kommende år.