Fest

Så skal der festes - parti - parti

Tilbage

Titel: Vaffeldag

Kategori: Fest - Mærkedag - Vaffeldag

Beskrivelse: Den 25. marts er det den internationale vaffeldag, som bliver fejret i mange europæiske lande. Det er til markering på at vinteren er forbi. 


Vaffeldag er en svensk opfindelse. Datoen er den samme som svenskernes fejring af Marias budskabsdag. Det er den dag, Maria fik besked af englen Gabriel om, at hun nu var gravid og Jesus var barnets far. 
 

Hvorfor har det noget med vafler at gøre?

For det første skal der siges at Maria tidligere er blevet omtalt som "vor frue".  Dermed blev dagen døbt "vorfruedag". 

Dernæst så er det sandsynligt at vaffeldagen opstår, på samme måde som pandekagedag. Højest sandsynlig så et større tilgang til både æg, mælk og mel i vintermånederne, som er ingredienserne til bagning af vafler. 
 

Historien om vaflen

Grækerne bagte flade kager mellem 2 varme metalplader, som havde varmisolerende håndtag af træ. Denne måde at bage på spredte sig gennem middelalderen til resten af Europa. Dygtige håndværkere smed jern, så de kunne lave den karakteristiske vaffelmønster, som vi kender i dag. I Middelalderen var kagerne udstyret med emblemer, våbenskold og ornamenter, for det var de mest velhavende de havde råd til et sådanne jern. 
Det første elektiske vaffeljern blev lavet i USA i 1911. 
Navnet vaffel stammer fra det belgiske ord, Wafel. 
I middelalderen var det almindeligt, at befolkningen skaffede sig en ekstra indtægt ved at sælge vafler ude foran kirkerne ved de forskellige højtider i Europa. 
Den hjerteformede vaffel, er en skandinavisk variant, som antageligt stammer fra Tyskland. I det øvrige Europa er den almindelige kendte vaffel, firkantet, store og runde eller formet som et kagestykke. 

 

 

Siden er opdateret den 09-09-2023