Skole

Det er vigtigt at kunne sit skolearbejde

Tilbage

Den kolde krig

Her på Kreatit.dk kan du finde noget om den kolde krig, som alle frygtede ville udvikle sig til en 3. verdenskrig.

I perioden fra 1946 til 1991 blev kaldt for "Den kolde krig". Det kølige forhold mellem på den eneside de tidligere allierede fra 2. verdenskrig, Sovjetunionen, USA og Storbritannien. Det bevirkede at Europa i praksis blev opdelt i Vest- og Østeuropa, adskilt af et "jerntæppe". I perioden 1961 til 1989 var Øst- og Vestberlin adskilt fra hinanden med en betonmur, som fik betegnelsen Berlinmuren.

Jerntæppet

Jerntæppet var betegnelsen for en grænse mellem Øst- og Vesteuropa under den kolde krig. Ordet brugte Winston Churchill i sin tale den 5. marts 1945 i Fulton i Missouri.

Tæppet var et bredt bælte med pigtrådshegn og landminer, som delte Europa fra slutningen af 2. verdenskrig til kommunismens fald i 1989. Vesteuropa var tilknyttet USA (kapitalime), mens Østeuropa var knyttet til Sovjetunionen (kommunisme).

Udtrykket stammer fra teatret. Jerntæppe var et sikkerhedstæppe vævet af jerntråde og asbestfibre, der blev sænket ned forrest i sceneåbningen. I tilfælde af brand kunne det forhindre eller forsinke ildens spredning.

Berlinmuren

Berlin var det eneste sted, hvor østtyskere stadig uhindret kunne flygte til vesten kapitalistiske NATO-lande. Muren var et skarpt bevogtet militært spærringssystem, der bestod af 2 betonmure. Derudover var der miner udlagt i ingenmandsland og spanske ryttere. Opførelsen af den 45,1 km lange mur langs grænsen mellem østsektoren og de 3 vestsektorer blev åbegyndt den 13.8.61

 

 

 

 

Siden er opdateret den 22-10-2020