Skole

Det er vigtigt at kunne sit skolearbejde

Tilbage

Pindsvin

Her på Kreatit.dk finder du noget om pindsvinet. Det kan du bruge til biologi.Pindsvin

Levested: Vesteuropa og deriblandt Danmark.

Størrelse: 25-30 cm fra snude til hale. Halen er ca. 3 cm lang og ørerne 2 cm.

Klasse: Pattedyr

Arter: Der findes 2 typer af pindsvin. Der er de piggede og så er der de hårede pindsin. Der findes 6 arter af af de hhårede, som også bliver kaldt rottepindsvin. Som navnet antyder som har de hår og ikke pigge. Af de piggede arter findes der 14 arter af.  

Orden: Insektædere

Slægt: Spidsmus og mulvarp.

 

Unger: Et pindsvinhun føder et sted mellem 2 og 9 unger.

 

Vægt: 450-700 g.

Spiser: Insekter, frugter, orme og snegle

Fjender: Hornugle, menneskernes biler, ræve, grævling og husmår. 

Forsvar: Pigge. Ruller sig sammen til en kugle

Specielt: Vinterhi, eller vintersøvn.

Pindsvinet har ca. 7000 pigge.

 

 

 

Pindsvinet er et natdyr, og derfor ser vi det sjældent. Men hvis vi alligevel ved et tilfælde har fundet et pindsvin i en have og har prøvet at klappe det, så ved vi også pindsvinet har pigge. Det bedste er bare at lade det gå rundt uden at røre ved det. Du kan måske høre pindsvinet før du kan se dem. Det lyder næsen som en gris, så det er nok derfor at de hedder pindsvin.

Pindsvinemor føder singe unger i sin hule. Ungernes pigge er ganske bløde, så e ikke kommer til at stikke deres mor. Pindsvineungerne drikke mælk hos deres mor, indtil de bliver store nok til at kunne følge med hende ud på den natlige jagt på føde.

Pindsvinefar forlader sin mage, når hun har født ungerne. Men så snart at ungerne er store nok til deres første natlige strejftog, vender pindsvinefaderen tilbage til sin familie. Så vandre hele pindsvinefamilien i gåsegang ud for at søge føde.

Pindsvin er nyttedyr, fordi de lever af små skadedyr som insekter, orme og snegle samt dræbesnegle. De holder også meget af nedfaldne frugter, og rå æg er en ren lækkerbisken for dem.

Pindsvin sover vintersøvn og tilbringer hele den kolde årtid i en lun og blød hule.

Når pindsvin føler sig truet, ruller de sig lynhurtigt sammen til en kugle. Dermed er alle pindsvinets bløde dele beskyttet af pigge. En sådan stikkende kugle har selv ræven respekt for.

HUSK! Pindsvin kan IKKE tåle mælk. De skal have vand.

 

 

Siden er opdateret den 22-10-2020